Konsekvenserna av en omgivning som köper narcissistens falskspel kan bli ödesdigra

Kombinationen av att gemene man ofta saknar kunskap om hur narcissistisk personlighetsstörning yttrar sig och att narcissisten själv är mästare på att visa upp en falsk fasad är problematisk. En omgivning som ser narcissisten såsom denne själv vill framstå kommer oundvikligen att dra felaktiga slutsatser. Konsekvensen kan drabba den som har eller har haft en relation med narcissisten hårt. Hur allvarliga de här konsekvenserna blir varierar beroende på vem det är som står för de felaktiga antagandena.

För den som har en relation med en narcissist smärtar det förstås att inte kunna hitta tröst, förståelse och hjälp hos sin närmsta omgivning. Föräldern som kämpar för att få till ett fungerande samarbete kring barnen, arbetskollegan som ständigt utmålas som elak, dottern som aldrig kan göra nog för sin mamma – alla som kämpar i relationer med narcissister skulle behöva en stöttande omgivning. Om omgivningen inte är villiga eller saknar verktyg för att lägga pusslet och köper narcissistens version av att vara den omtänksamma föräldern, den mobbade kollegan eller den svikna modern blir det väldigt tomt bredvid den som kämpar hårt för att stå upprätt i motvind. Omgivningens tystnad, ifrågasättande eller ännu värre, sympatier med narcissisten kan då få den mest grundade människan att tvivla på de egna upplevelserna i relationen. Även om det i de flesta fall inte är av ondo utan i brist på bättre vetande som omgivningen beter sig såhär så upplevs det ändå ofta som ett svek av den som drabbas. Konsekvensen blir ju att man lämnas ensam i en situation som redan är svår som den är.

Men om något skulle vara värre än en oförstående omgivning så är det när de felaktiga slutsatserna dras kollektivt. Då riskerar det att bli riktigt allvarligt. När myndigheter eller andra personer i maktpositioner, sådana som representerar oss alla i ett större sammanhang, står för slutsatserna kan konsekvenserna rent av bli ödesdigra. För den som delar föräldraskap med en narcissist kan det i värsta fall leda till felaktiga myndighetsingrepp såsom barnplaceringar, beslut om umgänge som inte blir till barnets bästa eller som till och med strider mot barnets egen vilja. Det är givet att socialtjänsten som ska verka för barnet bästa och fånga upp individen i yttersta kanten av samhället inte bara borde utan måste ta sina beslut från en stabil grund – och inte från en skev bild som projicerats på dem.

På arbetsplatsen med en narcissist kan konsekvenserna av felaktiga slutsatser istället leda till handlingsplaner som med avstamp från felaktiga grunder ytterligare förstärker den dolda psykiska misshandel som pågår eller resultera i felaktiga avsked för att inte tala om den osunda arbetsmiljö som frodas när utgångspunkten blir fel.

I yrkeskategorier som har påverkan på andra människors liv finns inte utrymme för ”vi visste inte bättre”. För även om socionomer, psykologer, chefer och andra människor i maktpositioner en och en är del av det vi kallar för gemene man så representerar de också något större. De har makten att ingripa i människors liv eller i hög grad påverka det i olika riktningar. Därmed borde det vara obligatoriskt i utbildningen för dessa yrken att lära sig om narcissistisk personlighetsstörning.

Det är verkligheten angeläget för oss alla att gemene man lär sig mer om hur osund narcissism yttrar sig.

Mer på temat narcissisten och omgivningen:

https://giftigarelationer.com/2018/05/22/hur-prata-med-omvarlden-om-den-narcissistiska-foraldern-intervju-med-psykologen-och-psykoterapeuten-monica-emanell/

https://giftigarelationer.com/2018/01/19/vem-sitter-pa-narcissistens-forsta-parkett/

4 reaktioner på ”Konsekvenserna av en omgivning som köper narcissistens falskspel kan bli ödesdigra

 1. Pia skriver:

  Kunskap behövs verkligen.
  Sårad fru ser till att det blir som hon tycker med i vissa fall väldiga konsekvenser för barnet, som sedan dessutom fått en sviken mor på köpet.
  Inte bra så fram för omgivningens dvs kunskap för alla.
  Tack för en sida som ger kunskap och en hel del ahaupplevelser, Tack

  Gillad av 2 personer

Kommentarer inaktiverade.