Giftiga relationer är en hemsida med syfte att informera och sprida kunskap om narcissism hos den enskilda individen och dynamiken i narcissistiska relationer. Förhoppningen är att hjälpa människor som befinner sig i relationer med personer med denna typ av problematik att göra medvetna val. De här relationerna är dysfunktionella och orsakar stor skada och svårt lidande för narcissistens nära och kära. De största förlorarna är barnen i de familjer där den ena eller bägge föräldrar är narcissistiska.

Det är lätt att säga att det ”bara” är att stänga dörren om en relation som inte fungerar men i verkligheten är det sällan så enkelt. I vissa fall finns inte heller det valet fullt ut såsom fallet är om ni har barn tillsammans. Syftet med hemsidan är därför även att komma med konkreta strategier och verktyg för att hantera och förhålla sig till en narcissistisk person samt att läka från en narcissistisk relation.

Jag som skriver detta är en kvinna med drygt fyrtio års ofrivillig erfarenhet av narcissism, den fanns redan i bröstmjölken. Inte särskilt förvånande växte jag upp och fick några decennier senare barn med en man med samma sorts problematik. Hade någon där och då påpekat likheterna i relationen med mina föräldrar och min dåvarande partner hade jag inte förstått vad personen menade. Jag såg inte mönstret.

De senaste tio åren har jag varit medveten om dynamiken i narcissistiska relationer. Sedan dess har jag stött på otaliga narcissister på arbetsplatser både i roller som chefer och kollegor. Och jag behöver bara sträcka ut handen så finns berättelserna där. Vännerna och kollegorna som hamnat i klorna på en narcissistisk partner eller person. Hur förvirrade de blir av de giftiga ångorna som stiger ur en dysfunktionell relation.

Genom egen otröstlig förkovran i ämnet och terapi har jag gått från förvirring till klarhet. Det har blivit dags att dela erfarenheter, slutsatser och föra det jag lärt mig vidare. Förutom den här bloggen skriver jag även på ett manus till en bok om delat föräldraskap med en narcissist. Jag skriver helt enkelt det jag själv hade velat läsa när jag som mest behövde det men inte hittade det. Jag hoppas det som kommer ned i skrift kan vara till hjälp för någon annan.

Jag skriver under pseudonymen Alicia Lundberg. Syftet är att skydda mitt barn och säkerställa att jag inte på något vis ytterligare försvårar den komplicerade relation jag och barnets pappa redan har. Det här valet gör jag också av hänsyn för både barnets pappa och mina föräldrar som jag självvalt fortsätt att ha, om en begränsad sådan, kontakt med. Den här bloggen handlar inte om dem. Den här bloggen handlar om problematiken som narcissistisk personlighetsstörning medför för deras nära och kära.

Kunskap är makt. Men den makten är inte till för att missbrukas. Det hjälper föga att kasta kunskap i ansiktet på människor som ändå inte kan förändras. Jag hoppas att du använder makten konstruktivt istället. Till att förändra det du kan.

Dig själv, dina val och din väg framåt.

Lycka till!

Varma hälsningar

Alicia