First draft of anything is shit

Jag vet inte riktigt när jag fick idén att skriva den här boken. Jag vet bara att det var länge sen och att jag har påbörjat ett och samma projektet ett antal gånger med spretigt resultat. Däremellan har jag skrivit på annat. Skrivandet är beständigt i mitt liv men jag återkommer ändå hela tiden till grundidén för den här boken. Det finns så mycket funderingar man är ensam om att ha när man delar föräldraskapet med en narcissist. Den här boken behövs. Det är min starka övertygelse. Den här boken vill uppenbarligen bli skriven. Den här gången kommer jag skriva klart manuset.

Hur vet jag det? Vad är skillnaden nu? Den största skillnaden är nog min egen inställning. Jag har bestämt mig. Skriv, skriv, skriv. Hitta ursäkter för att skriva istället för ursäkter för att inte skriva. Failure is not an option.

Så var börjar man om man har en idé till en bok? För mig lossnade skrivandet på riktigt först när jag fick den grundläggande strukturen för det som ska bli boken på plats. För att använda en klassisk metafor så var jag tvungen att skissa upp stommen på husbygget innan jag kunde börja sätta upp väggar och möblera.

Först när jag delat in boken i de delar jag har tänkt att beröra så kunde jag sätta upp väggarna. Det vill säga, först då kunde jag börja skriva in de kapitelrubriker som jag tyckte passade in under de olika delarna. Därefter började det roliga. Att möblera huset. Alltså skriva texterna.

Istället för att ge upp och sen börja om igen ett par månader senare så fortsätter jag framåt den här gången. Ett ord, en mening i taget – tills det blir texter, kapitel, delar och till slut en bok.

Just nu är saker och ting i huset, eller jag menar manuset, lite vint och skevt men det ska till många redigeringsrundor innan det är ”klart”. Tänker på Hemingways uttalande ”The first draft of anything is shit” och kör på.

 

2 reaktioner på ”First draft of anything is shit

 1. Skrållan skriver:

  Tusen tusen tack för en otrolig sida!
  Den har förändrat mitt utgångsläge, trots att jag läst MYCKET om narcissism och destruktiva ”relationer” , har ingenting tidigare fått mig att se min egen verklighet så klart och tydligt.
  Jag behöver ha min process i att lämna, vet inte än HUR men nu förstår jag vad jag är med om . Och att det inte bara är jag som upplever det så här.
  Värme och omtanke till dig

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s