Dokumentera mera

Rubriken syftar förstås på att dokumentera vad som försegår i relationen med narcissistens i ditt liv. Om du tillhör den skara som suckar vid blotta anblicken av den här rubriken så håll ut. Jag ska ge dig anledningarna. Att veta varför man för en sak kan ibland vara skillnaden, den enda skillnaden, mellan att göra och låta bli. De flesta av oss älskar inte att gå till tandläkaren men vi gör det ändå. För vi vet att det kan bli mycket värre än en undersökning och ett besök hos tandhygienisten om vi låter bli. Vi kan välja det långsiktiga före det kortsiktiga men många av oss behöver veta varför först.

Så varför säger jag att du ska dokumentera det som pågår i relationen? 

Det finns några scenarion där där dokumentation är rent ut sagt nödvändigt:

Om du har skäl att misstänka att ni kommer hamna i en tvist gällande t ex: 

  • fysisk eller psykisk misshandel
  • vårdnad, boende eller umgängestvist kring gemensamma barn

Varför: Dokumentation är bevismaterial och stärker upp din historia. Du kan omöjligt komma ihåg allt. Tror du att det finns minsta lilla chans att du och narcissisten hamnar i rätten – då är dokumentation ett måste! Men hamnar du i en tvist och inte har dokumenterat säger jag inte att det är kört men det är helt klart en fördel. Varför ens riskera det?
Om du gällande relationen och du: 

  • känner dig förvirrad om det är du eller narcissisten det är fel på.
  • funderar på om du ska lämna relationen eller inte
  • Vill förstå relationen bättre 

Varför: Narcissistiska relationer är förvirrande, det är ett signum för överhuvudtaget för att man lever i en dysfunktionell relation. Det är väldigt vanligt att narcissisten säger A på måndagen, B på tisdagen och C på onsdagen och på torsdagen säger han att det alltid varit D och att du helt fått det bakom foten att han skulle sagt A,B, eller C överhuvudtaget. Hur dum får man egentligen vara? Till en början kanske du har koll på vad som sagts men till slut blir det omöjligt att hänga med på turerna. Och alla elaka saker som sagts eller insinuerats då? Allt gränsöverskridande? Vem har rätt och vem har fel? Utifrån är det ofta relativt lätt att se (om man har helhetsbilden dvs) men i en relation där vanliga spelregler är satta ur spel blir det oerhört svårt att se klart ganska snart.
Att föra anteckningar kommer hjälpa dig komma ihåg A, B, C och D. Att föra anteckningar kommer hjälpa dig se om det finns ett mönster i det som sker. Genom att skriva ned vad som pågår skapar du lite distans till det som sker och har en bättre chans att se på situationerna som utspelat sig och er relation med nya ögon. 
Få in en rutin att dagligen skriva några noteringar. Det finns många appar som kan hjälpa dig och göra dokumentationen lättare. Eller maila dig själv. Bara du skriver upp vad som hände var och när. 

Du kommer tacka dig själv efteråt!