Vem är narcissisten på jobbet?

Den narcissistiska kollegan på jobbet kan inta olika roller, nedan är några av dem jag observerat att narcissistens trivs extra bra i.

Precis som de flesta av oss har en roll vi intar oftare än andra och förmodligen trivs bättre med så har narcissisten också det. Med det sagt är det inte ovanligt för narcissisten att hela repertoaren av roller nedan gås igenom, ibland på en och samma dag. Funkar inte det ena så kan man alltid prova det andra tycks narcissisten resonera – så länge det finns vinning.

Offerkoftan: Det är synd om offerkoftan. Oj, oj, oj vad det är synd om offerkoftan. Han har fått alldeles för lite information. Alldeles för mycket ansvar. Han är den enda som kan det han gör, den enda som jobbar, den enda som verkligen tar ansvar. Offerkoftan missar aldrig ett tillfälle att klanka ner på sig själv inför andra. Kollegorna bara struntar i honom. Ja, när han tänker efter så skulle man nog kunna kalla det för mobbing. Du fattar…Offerkoftan tycker synd om sig själv och anser att världen behandlar honom fel men budskapet är tydligt ”Om det inte vore för mig så skulle den hr arbetsplatsen, eller egentligen världen, gå under”. Ganska självgott beteende eller hur?

Vad är vinningen? Sympatier, positiva tillrop och invändningar mot självmobbingen som pågår, allianser. Genom att visa sig svag hoppas man på särbehandling vilket kan ge en gräddfil och förmåner som t.ex. mindre ansvar på jobbet, extra mycket uppmuntran och beröm när man gör sitt vanliga jobb (det som förväntas av en) vilket kollegorna inte åtnjuter. Förmånen kan också vara att ingen vågar ifrågasätta, ställa krav och sätta gränser vilket gör att man har friare tyglar än sina kollegor.

Experten. Experten är precis som det låter – experten. Han kan och vet allt. Ingen uppgift är enkel för Experten och allt som kommer ur hans mun låter komplicerat och komplext. Han delar med sig av sin kunskap men bara tillräckligt för att få lysa själv och erhålla din respekt och beundran. Inte tillräckligt för att du ska kunna göra det han gjorde själv nästa gång. Han vill ju trots allt fortsätta att vara experten medan du…tja du är ju inte expert i alla fall – men välkommen tillbaka nästa gång du undrar något.

Vad är vinningen? Makt, status och glans. Det finns ingen som undanhåller så mycket information och njuter av det som Experten – den ger honom makt. Den är nyckeln till chefens gillande och kollegornas respekt. Experten är nyfiken, först på plats och törstar efter information som han kan lägga beslag på för egen räkning. Antingen för att gå helt in i uppgiften och åtnjuta exklusiviteten av att ingen annan kan det han kan. Eller för den narcissist som är lagd åt det lata hållet kan den exklusiva informationen bespara honom många arbetstimmar eftersom ingen vet att hans komplexa företeelser egentligen är ganska simpla. Den status och glans som medföljer av att vara Expert matchar hans egen upphöjda självbild perfekt. Tonen må vara trevlig och lurar många  att räta in sig i hans led och, om behovet skulle uppstå och hans heder ifrågasättas, komma till försvar. Att du behöver honom för att slutföra en uppgift ger Experten djup tillfredställelse på dubbelt plan för samtidigt kan han se ned på dig – för att du inte kan.

Besserwissern: Besserwissern kan och vet också allt men till skillnad från experten är tonen elak och nedlåtande. Besserwissern slänger sig gärna med tjusiga ord och krångliga titlar, ju mer obegripligt desto bättre. Han ifrågasätter gärna din okunskap eller hånar dig för att du ställer frågor. Ju mer tillplattad och liten han får dig att känna desto bättre. Besserwissern är oerhört lättkränkt. Precis som ordspråket säger ”tomma tunnor skramlar mest” så är det hos Besserwissern ofta ganska ihåligt när det kommer till kunskap.

Vinning:  Besserwisserns okunskap och skammen han känner inför det projiceras på dig. Genom att trycka ned dig i skorna och få dig att känna dig liten slipper han känna detta. Du får helt enkelt bära hans ok. Syftet med att slänga sig med krångliga ord och håna dig när du ställer frågor är naturligtvis att få dig att tystna och sluta ställa frågor. Du gör ju honom nervös. Förr eller senare kommer det väl en fråga han inte kan svara på. Besserwissern vill att du ska ge upp och bara inse att han kan allt och du inget så han kan få fortsätta köra sitt eget race.

Bulldozern: Bulldozern ska ha sin vilja igenom – nu! Med hög, burdus röst som överröstar allt och alla ser han till att få det han vill ha omgående. Börjar det brännas är bulldozern extremt snabb på att peka finger och säga vems fel det var, såklart aldrig hans. Bulldozern bryr sig into om ifall du gråter, mår dåligt eller inte kan.

Just do it!

Now!

Vinning: Bulldozern när sig på din rädsla och den respekt hans gormande åtnjuter honom ger makt. Han har haft stor vinning av sitt burdusa sätt och har i vissa kretsar fått en viss stjärnstatus genom sitt gåpåiga sätt. Att folk ofta tystnar i hans närhet av rädsla för att han ska bli arg, även när de vet att han har fel, ger honom enormt fria tyglar att styra efter egen agenda.

Har du stött på narcissister i andra roller? Lägg gärna en kommentar och berätta om dina erfarenheter.