Se till att omförhandla det underliggande kontraktet med narcissisten

I relationen med narcissisten ligger det alltid ett underliggande kontrakt. Ett kontrakt vars villkor stod skrivna i så pass snirklig och svårtydd text att du, precis som de flesta av oss, inte bemödade dig med att läsa igenom. Du antog att det inte var några konstigheter när du skrev under och gav dig in i relationen med narcissisten. Du antog att vanliga spelregler gällde.

Du antog fel.

Ganska snart upptäckte du att allt inte stod rätt till. Man gör det när inkassokraven börjar trilla ned i brevlådan eller när den man har en relation till tvärvänder och kastar omkull allt man trodde att man visste om relationen, honom och sig själv. Du tappade fotfästet för en stund. Men bara en liten stund. Det dröjde inte alltför länge förrän du lärde dig hantera och manövrera i den svårgenomträngliga terräng narcissisten höll till i. Och du lärde dig så otroligt mycket. Du lärde dig hur narcissisten ville att du ska vara. Du lärde dig smälta ihop med tapeten hemma. Du lärde dig vara glad när narcissisten var glad. Du lärde dig svälja din egen glädje när narcissisten hade en dålig dag. Du lärde dig trösta, försäkra och lindra hans våndor samtidigt som du svalde ned dina egna. Du lärde dig tystnad, lydnad och var gränsen gick för hur mycket plats du kunde ta utan att allt gick åt helvete. Narcissisten lärde dig allt.

Han hade fina, välutvecklade och moderna metoder som inte var synliga för alla. Bara de upplysta och du visste. För det stod i avtalets villkor som du skrev på när du klev in i relationen.

Du har tytt det snirkliga och svårlästa nu. Nu vet du att hans blick vid matbordet betyder att det räcker och att du bör tystna. Det står i avtalet. Nu vet du att bakom frågan han ställer finns en outtalad fråga dold. Det står i avtalet. Nu vet du att han vill ha något utav dig när han gör något till synes snällt för dig. Det står i avtalet.

Nu vet du också att du behöver omförhandla eller bryta avtalet. Kosta vad det kosta vill!