Delad vårdnad med en narcissist – ett helvete

Hur man än vrider och vänder på det så är delat föräldraskap med en narcissist ett helvete. För dig som andre förälder (och den enda vuxna) som måste parera, ta skott och hela tiden jobba med att minimera skadan som narcissisten gör i egenskap av förälder. Men framförallt för barnet som har en livslång resa i oberäknelig terräng framför sig.

Något som klart försvårar resan genom barndomen för barnet och dig som dess ledsagare är att de trauman som narcissisten skapar i era liv ofta är osynliga utåt. Utåt sett vill narcissisten måla upp den perfekta fasaden för att åtnjuta sig andras avund medan verkligheten är något helt annat. Narcissisten har slipat på sin teknik att manipulera och dupera hela sitt liv medan vi andra, såtillvida livet inte tvingat oss till annat, sällan bemästrar att genomskåda manipulation, härskarteknik och dysfunktionella mönster särskilt bra. Det är ett stort problem och ett svek gentemot barnet!

Därför är kunskap makt. Lär dig så mycket du kan om narcissism, manipulation och härskartekniker och hur du själv fungerar. Prata med ditt barn om känslor, rätten till känslor. Lär dig sätta gränser och lär ditt barn sätta gränser för sig själv. Räkna inte med att få stöd av omgivningen som inte är insatt i vad som pågår bakom stängda dörrar. Om du får det – bra men bli inte beroende av den förståelsen. Du behöver börja lita till dina egna känslor och din egen upplevelse av det som pågår och du behöver stöd av någon eller några som förstår och har insikt om narcissism. Hitta en psykolog, ett stödforum på sociala medier eller sök upp en kvinnojour där man är van vid den här typen av problem.

Du kommer förmodligen sitta i olika forum som rör ditt barn; föräldramöten, Bup, familjerätten, i rätten eller till och med hos släkten och inte få någon förståelse för din och barnets situation.

”Han som verkar så snäll”

”Vilken dedikerad pappa”

”Man är alltid två som träter”

”Man måste ju kunna samarbeta om sitt barn”

Gör si eller gör så….Välmenande råd som du vet kommer leda käpprätt åt helvete om du följer dem. Som om du inte hade prövat allt tusen gånger redan. Du har lärt dig läxan nu men folk utifrån har svårt att se igenom narcissistens fasad och kan man egentligen klandra dem? (Jo några av dem). Det tar tid. Det kräver erfarenhet. Men som andre förälder är det inte lätt att hålla sig lugn när man lärt sig se igenom spelet. För på ett eller annat sätt är du som andra förälder försedd med munkavle utåt. Att sätta diagnos på någon och börja peka finger kommer bara att spela dig direkt i händerna på narcissisten och få dig att framstå som den galna här. Perfekt läge för narcissisten att framstå som den bättre lämpade föräldern med andra ord. Det vill du inte. Så se till att hålla dig lugn. Inga känslor. Håll dig till fakta. Prata specifikt om händelser, generalisera inte ”han gör alltid si och aldrig så”. Det här är mycket begärt jag vet. Ibland för mycket. Men det är ditt barn som står på spel här. Narcissistens ego går alltid först och du kommer behöva kompensera för det vare sig du vill det eller inte.

Det är mycket begärt av dig som sagt men du är också den enda vuxna föräldern i ditt barns liv och om inte du klarar det så finns det ingen som klarar det. Du måste bli hjälten vare sig du vill det eller inte. Men ensam är inte starkt och du kommer behöva stöd av någon som förstår – se till att skaffa dig det!