Du är alltid ensam tillsammans med en narcissist

Har du någon i din närhet som du känner dig ensam tillsammans med? Ni kan sitta mittemot varandra och vara involverad i ett samtal men på något konstigt sätt känner du dig ändå urkopplad. Som att du står och betraktar situationen ni befinner er i utifrån. Känner du dig dränerad på energi efter att ha varit med den här personen? Osynliggjord? Ledsen? Har du ett behov av att dra dig undan och ladda batterierna efteråt?

Vad var det som hände?

Narcissistiskt lagda personer tar energi men ger väldigt lite eller ingen energi tillbaka. De använder andra människor för att få energi men precis som mat är en färskvara så är energin för narcissisten en färskvara. Narcissisten behöver ständig påfyllnad. Människor och relationer är bara utbytbara resurser för en narcissistiskt lagd person.

En gemensam faktor för de narcissistiskt lagda personer jag har stött på är att i princip alla kan tänka sig att spendera tid med vem som helst – bara det fyller på deras ständigt törstande behov av energi. Det vill säga lik väl som att spendera tid med mig, sin partner eller sina föräldrar kan de spendera tid med grannen, en kollega eller en främling. Det spelar ingen roll för narcissisten vem det är så länge personen fyller ett behov. Med det sagt kan en narcissistisk person ha sina favoriter men då är desamma garanterat också de största källorna till energi för narcissisten.

Människor är utbytbara som glödlampor för narcissisten. Om du inte lyser upp och ger honom energi – bort med dig och in med nästa!

Det är därför du ofta känner dig så tom och osynlig efter att ha spenderat tid med en energitjuv. Du har ju just blivit konsumerad. Det är därför narcissisten jagar en ny partner redan innan det gamla förhållandet hunnit kallna.

Att förstå att den narcissistiskt lagda personen dras till resurser som ger dem energi snarare än som vi andra enskilda människor och relationer var en aha-upplevelse för mig. Det gjorde att jag kunde släppa tanken på att jag kände mig ensam med den här personen för att jag var oförmögen att hänge mig tillräckligt till personen.

Känner du igen dig? Har du blivit konsumerat av en energitjuv?