Kan en narcissist ändra sig?

Kan en narcissist ändra sig?

Det beror på vad vi pratar om.

En person med narcissistisk personlighetsstörning

Om vi pratar om en fullskalig narcissist eller en narcissist som uppfyller kriterierna för narcissistisk personlighetsstörning så är chanserna för att narcissisten ska ändra sig minimala. Jag skulle vilja säga lika med noll med ett undantag som jag återkommer om.

För diagnoskriterierna se: https://giftigarelationer.com/2017/11/09/kriterier-for-diagnosen-narcissistisk-personlighetsstorning-enligt-dsm-5/

En stor fälla som många faller för och i värsta fall stannar kvar i hela sitt liv är att hålla fast vid hoppet om förändring. Att narcissisten en dag ska se vad han gör, hur illa han behandlat dig eller att han hade fel och därmed ändrar sig. Det kommer aldrig hända! Åtminstone inte på det sättet du tänker dig.

Narcissisten kommer aldrig att ändra sig för någon annans skull. Vid det här laget vet du att allt kretsar kring honom. Så det enda undantaget från regeln som gör att narcissisten ändrar sig det är om det gynnar honom eller om det nya bättre matchar den bild narcissisten har av sig själv som t ex ”en god familjefar” eller ”ingen person som slår kvinnor” osv.

En person med narcissistiska drag

Kan de ändras?

Eftersom vi inte pratar om en personlighetsstörd person här så torde en person med narcissistiska drag likväl som oss andra kunna förändras.

Sen är ju den enkla sanningen att vissa av oss är mer benägna till förändring. Andra inte.

Och ha i åtanke att vi alla har en del narcissistiska drag i vår personlighet. Det är naturligt och viktigt för att kunna hävda oss själva.