Kommunikation med narcissisten

Så länge du håller med narcissisten och han får som han vill så befinner ni er i samma lag. Eller ni är åtminstone inte fiender för tillfället. Det är när du tycker annorlunda eller vill annorlunda än narcissisten som du hamnar i motståndarlaget. Det tar bara en sekund med narcissisten att gå från vän till fiende (innerst inne är alla fiender för narcissisten, han litar inte på någon).

Narcissister kan inte hantera att andra tycker eller vill annorlunda än han själv. Han har liten förståelse och respekt för andra människor integritet och gränser. Hans relationer är som tilltrasslade garnnystan där det är svårt att avgöra var den ene börjar och den andre slutar.

Så vad göra när du måste stå på dig och hävda din åsikt eller stå fast vid ett nekande svar gentemot narcissisten?

Först och främst, och i lugn och ro, bli klar över var du själv står i frågan som det gäller. Det här är svårt men tänk bort all hänsyn till narcissisten. Om du för en stund glömmer all rädsla för hur han ska reagera på det du har att säga. Var går din gräns? Vad kan du kompromissa på? Vad kan du inte kompromissa på? Om narcissisten vill stressa fram ett förslag, vilket han förmodligen vill, stå på dig att du behöver betänketid. Var tydlig med när och hur du kommer att återkoppla. Om samtalet är över telefon och du tycker det är svårt att sätta gränser på det viset – skyll på att något kokar över på spisen, att batteriet håller på att ta slut eller vad som helst för att vinna tid.

Du behöver först och främst landa i var du själv står och inte stressa fram ett svar under press.

Nu vet du var du står. Dags att förbereda dig mentalt. Gå igenom samtalet med narcissisten för dig själv i huvudet. Försök besvara de argument du tror kommer komma upp. Se om du kan hitta argument för det du vill åstadkomma som gynnar narcissisten. I narcissistens värld handlar ju allt om honom så du kan förklara dig blå varför du tycker som du tycker, han kommer inte bry sig men om han gynnas av det så kanske, bara kanske kan han ändra uppfattning och gå med på ditt förslag. Formulera tyst för dig själv vad syftet med ditt kommande samtal med narcissisten är. Besvara: vad är det du vill uppnå?

Nu är det dags att ta tjuren vid hornen och prata med narcissisten. Återkoppla på det vis du sagt att du skulle göra. Nu gäller det verkligen att ha nerver av stål.

Säg din åsikt.

Berätta kort, inga långa förklaringar nu (han bryr sig egentligen inte om annat än att du tycker annorlunda än honom och alltså har fel), dina argument varför du tycker som du tycker.

Lägg fram eventuella argument som gynnar narcissisten.

Håll fast vid din åsikt och berätta om eventuella konsekvenser eller vad du kommer att göra härnäst, efter samtalet.

Var konsekvent. Genomför det du sagt.

Ett varningens finger; narcissisten kommer vilja leda in dig på sidospår som tar er bort från ämnet. Följ inte med honom in på de här stigarna. Led istället tillbaka samtalet till det ämne som skulle avhandlas. Behåll lugnet. Nappa inte på de känslomässiga betena han kommer slänga ut. Prata sak, inga känslor – sak, sak, sak. Kom ihåg din mentala förberedelse – vad var det du ville uppnå under det här samtalet?

Och efteråt, utvärdera hur samtalet gick. Vad gjorde du bra och vad kan du göra bättre till nästa gång.

Glöm inte gratulera dig själv till ditt tålamod och för att du försöker. Var snäll mot dig själv – ett sånt här samtal tar enormt mycket energi.