Man kan väl inte gå omkring och ställa diagnos på folk hur som helst, eller?

Att säga att någon lider av narcissistisk personlighetsstörning är inte det lite vanskligt? Man kan väl inte gå omkring och ställa diagnos på folk hur som helst, eller?

Jag tänker såhär.

Människor sätter ständigt etikett på saker, värderar dem och sorterar in dem i fack; bra, dåligt, undvik, gott, äckligt, fult, fint, farligt och så vidare. Vi gör det dagligen, varje minut, varje sekund. Vi lär oss se mönster och strukturer i saker från det att vi är väldigt små. Det här är en viktig egenskap som lär oss dra slutsatser och få insikt om ”hur världen fungerar” och nödvändigt för att kunna göra ”rätt” val såsom undvika att leka med elden eller sova när vi är trötta. Vi kan naturligtvis någonstans längs med vägen lära oss fel och dra felaktiga slutsatser. Om vi t.ex blev bitna av en hund som liten kanske vi bär med oss en inre övertygelse även i vuxen ålder att ”alla hundar är farliga”. Likväl är förmågan att sätta namn på vad som pågår en livsviktig egenskap. För nog vore världen rätt kaotisk om vi inte kunde se mönster eller strukturer som vi kunde dra slutsatser och lärdomar från?

För den som lever i en relation med en narcissist är världen en kaotisk plats. Förvirring, självtvivel och ångest är vanliga symptom narcissistens nära och kära uppvisar. Att identifiera problemet, ringa in vad det handlar om och äntligen få ett namn på vad man varit med om lättar bördan och tar bort skulden från den drabbade. Etiketten hjälper narcissistens nära och kära att dra slutsatser och göra medvetna val för den som drabbats.

Personer med narcissistisk personlighetsstörning är normalt sett inte benägna att gå i terapi och även om de var det skulle du inte få höra det här av narcissisten:

”Jo, du förresten, jag lider av narcissistisk personlighetsstörning”.

Tjena.

Precis som du är ensam i relationen med narcissisten så är du också ensam om att försöka skapa ordning i kaos – att se mönstret. Det är du fri att göra. Det är inte vanskligt.

Såklart ska man alltid vara försiktig med att ställa diagnos på folk. Såklart kan du dra felaktiga slutsatser. Såklart det finns en risk att man är onyanserad och drar alla över en kam. Såklart det finns en risk att man misstar sig. Såklart. Likväl är det livsviktigt att få ringa in problemet och sätta en etikett på det som pågår i din relation för att kunna skaffa dig kunskap. Vad du gör med den kunskapen – det däremot är en helt annan femma.

Kunskap är makt och som med all makt kan den användas för att göra gott eller ont. Att kasta din nyvunna kunskap i ansiktet på din plågoande eller sprida rykten bakom hans eller hennes rygg är inte av godo och knappas konstruktivt. Att däremot använda din nyvunna kunskap till att göra bättre val för dig själv, dina barn och om du måste ha kvar den narcissistiska personen i ditt liv lära dig hantera den narcissistiska personen på ett för dig mer fungerande sätt – det däremot är av godo.

Jag skulle säga att kunskapen, etiketten och diagnosen är enkom för din skull. För att du ska veta vad du ska göra med den här relationen som plågar dig och sen göra just det.