Fem tips inför att fira jul med din narcissistiska förälder

Fem tips inför att fira jul med din narcissistiska förälder

Om du tillhör kategorin vuxna barn som valt att fortsätta ha kontakt med din narcissistiska förälder så är du förmodligen lite extra stressad såhär inför jul. Här kommer fem tips som hjälper dig begränsa Grinchens makt över julen:

  1. Bestäm var dina gränser går. Vad är ok och vad är inte ok med dig med hänsyn till resten av familjen (inte Grinchen). För dig kanske det är att fira annandag jul med föräldrarna istället för julafton eller en julfika istället för julmiddag osv.
  2. Planera för hur du ska säkerställa att dina gränser efterlevs. Det tillhör själva diagnosen att vara gränslös så om du förväntar dig att den narcissistiska föräldern ska följa spelreglerna så är det bäddat för besvikelse. Planen kan vara att du och resten av familjen har det begränsade julfirande som du vill åstadkomma hemma hos narcissisten istället för hemma hos dig. På så vis styr du/ni själva över när det är dags att avsluta julfirandet. Ni håller i taktpinnen.Det kan också vara att skjutsa hem Grinchen under förevändningen att ni har andra planer osv.
  3. Förbered dig mentalt. Du vet att den narcissistiska föräldern vill väcka affekt. Ge inte han eller henne den tillfredsställelsen. Ni ses och firar jul men det är en enorm anspänning att ha trevligt när man inte får visa känslor det är därför ett begränsat firande kan vara att föredra, om det går. Hur som helst, preppa dig. Det kan komma klagomål på maten, att alla får en julklapp utom du eller att din julklapp är en uppenbar pik från din förälder – reagera inte. Att du går i taket är precis vad den narcissistiske föräldern vill. På så vis är det du som har uppenbara problem istället för tvärtom.
  4. Om trycket blir för svårt, ta en paus. Du sitter där på julafton och det ena efter det andra har hänt. Då står snart inte ut. På sätt och vis är det tur att julen erbjuder så mycket jobb. Gå iväg, ta på dig att skala potatisen, duka bordet, gå ut med soporna eller vad som helst. Syftet är förstås att få ett break och samla dig för att kunna fortsätta hålla dig till den strategi du satt upp.
  5. Beröm dig själv efteråt. Ge dig själv en klapp på axeln för att du klarat bedriften eller om du inte gjorde det för att du försökte. Nu är ett bra tillfälle att dra lärdomar: vad gjorde du bra och bör alltså fortsätta med? Vad hade du kunnat göra bättre och kan utveckla till nästa gång? Och glöm inte belöna dig själv nu med något riktigt trevligt!

Ta hand om er i jul!