Hur vet man om en person saknar empati?

En av kriterierna för diagnosen narcissistisk personlighetsstörning är att personen i fråga saknar empati. Att han eller hon är obenägen att uppmärksamma eller identifiera sig med andras känslor och behov.

Varför är det så? Och vilka frågor är bra att ha med sig i bakhuvudet för att ringa in om en person saknar eller brister i empati och hänsyn?

En narcissistisk person ser andra människor som resurser. De förbrukar andra människor och omvandlar dem till egen energi. Narcissisten är beroende av andra människors beundran och kärlek för att få energi men i brist på detta fungerar även fruktan och hat som energikälla.

Andra människor existerar enbart för narcissistens skull. Med det här synsättet är det kanske inte så konstigt att man inte kan uppmärksamma andras känslor och behov. Vilka känslor? Vilka behov? Du existerar ju för narcissistens skull, inte för egen skull.

För att identifiera om en person saknar empati och inte kan identifiera sig med andras känslor och behov ställ dig frågor som:

 • Kräver den här personen att du släpper allt du har för händerna för att han vill något eller har ett behov?
 • Blir den här personen arg när andra sätter gränser eller när han får ett nej?
 • Känner du dig mött i dina känslor och behov?
 • Visar personen omsorg och hänsyn till andra eller är den hänsynen obefintlig eller missriktad?
 • Om personen får höra att hänsynen är missriktad korrigerar han sitt beteende?
 • Har andra personer rätt till sina egna känslor enligt den här personen eller menar han på att man kan ”känna fel”?

En reaktion på ”Hur vet man om en person saknar empati?

 1. Mocka skriver:

  Exakt så… Jag fick ideligen höra att ”så är det inte, så känner du inte” även om jag försökte med ett jagbudskap. Har ju förstått att ingen kan ta ifrån dig dina egna känslor, särskilt inte med ett jagbudskap! Ack, vad jag bedrog mig…

  Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.