Vad orsakar narcissism?

Det finns ett samförstånd bland forskare och inom litteraturen att arv och miljö är orsak till den narcissistiska störningen.

Två exempel på förklaringsmodeller för uppkomsten av störningen är att man som barn;

  • Fått ta ett för stort ansvar
  • Blivit fråntaget eget ansvar, d vs blivit curlat och därmed aldrig fått uppleva motgångar och på så vis lärt sig hantera sina känslor

Den gemensamma nämnaren för förklaringsmodellerna är att barnet under kritiska utvecklingsperioder tvingats till anpassning på bekostnad av att bli en egen individ. För att ”duga” och få sina föräldrars kärlek skapar barnet ett falskt jag som mer är som den person som föräldrarna vill att det ska vara. Man kan säga att barnet blir till en förlängning av föräldrarna på bekostnad av sig själv.

Det falska jaget blir för evigt beroende av bekräftelse från andra på att det duger. Det outvecklade jaget som bär på skammen av att inte duga förtrycks till förmån för det falska jagets perfekta fasad.

Narcissisten lever sitt liv utan egen identitet med ett splittrat jag som otröstligt kräver andras validering.

En reaktion på ”Vad orsakar narcissism?

  1. stellatormanoff skriver:

    Mycket intressant inlägg. De två anledningarna till att man fostrar en narcissist är som svart och vitt. Slutsatsen är rätt enkel – brist på balans. I en värld där man koncentrerar sina barns uppmärksamhet på enbart materiella framgångar och en jakt på prestige och bekräftelse, så har man täckt vägen till Helvetet med goda avsikter. För att rädda nästa generation (våra barn) från narcissism bör vi kanske lära dem vänta sig mindre bekräftelse. ”Selfie” och ”like” kulturen blir nya narciss-viruset. Den ändras genom tiderna.

    Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.