I början av förhållandet med narcissisten

Många kan vittna om att förälskelsen med en narcissist är något utöver det vanliga. Är inte alla förälskelser det? Jo förvisso. Men med en narcissist blir man ofta till en början inte bara sedd; man blir dyrkad, höjd till skyarna, satt på en piedestal. Han säger alla de saker vi längtat efter att höra men hittills bara drömt om. I hans ögon tycks du vara fulländad. Vilken fantastisk känsla! Ni gör upp storslagna planer om framtiden. Här är det håll i hatten varning, förhållandet går ofta fort fram.

Under förespeglingen att det känns så fantastiskt ger du dig hän och bortser från de små tecknen hos din partner som ändå ibland fick dig att höja på ögonbrynen. Smicker åtföljdes kanske av kritik, fast då alltid under förespeglingen att det var för ditt eget bästa. Kanske gav han synpunkter och råd hur du borde säga och göra i olika situationer. När du stolt introducerade honom för din familj och dina vänner dröjde det inte länge innan han visade sitt ogillande. Om inte direkt mot dem så indirekt mot dig; han kanske visade ointresse eller blev sur och vresig så fort det kom på tal att bestämma träff med de dina. Som bäst hade ni det förmodligen tillsammans när det bara var ni två eller umgicks med hans familj och vänner.

Han kanske såg till att skjutsa dig överallt; kom och hämtade dig efter aw:n med arbetskamraterna, dök upp oinbjuden på restaurangen du och vännen befann er på. Kanske tolkade du det som små egensinniga upptåg eller som ett tecken på kärlek och en stark längtan efter att få vara med dig dygnets alla timmar. Med så mycket omtänksamhet och kärlek som han ändå överöste dig med kanske du resonerade att man helt enkelt får lov att stå ut med lite svartsjuka.

I backspegeln, vad var det egentligen som hände?

Eftersom narcissistens självbild är beroende av andras beundran var din kärlek en lisa för hans plågade själ. I din kärleksfulla blick kunde din narcissistiska partner i lugn och ro spegla sig och försjunka i dagdrömmerier om fulländning.

Det är inte av ondo, det är inte på ett medvetet plan som narcissisten är oförmögen att älska någon annan än sig själv men likväl finns det bara plats för en i narcissistens spegel och nu vet du vem den personen är.

Det din narcissistiska partner också ägnade sig åt i början av förhållandet var att erövra kontroll över ditt liv. Han gjorde det genom att successivt tänja på dina gränser. Han försvårade umgänget med dina nära och kära.

Utifrån det misstänksamma filter som narcissisten betraktar världen genom utgör nämligen dina närmsta ett hot för relationen. De konkurrerar ju med honom om både din tid och dina omsorger och dem vill han ha för sig själv. Dessutom och vad värre är, risken finns ju, sannolikheten är till och med ganska stor, att de dina inte delar samma entusiasm och iver inför honom som du. Och hur skulle de kunna göra det? Det är ju inte de som är kära i honom. Men precis som Kejsaren i ”Kejsarens nya kläder” vill narcissisten omge sig av ett hov med människor som alla hjälper honom att hålla uppe sin fasad. Hovets funktion är att hålla spegeln som visar upp den smickrande spegelbild som narcissisten själv vill se. De som inte ansluter sig till hans hov betyder antingen inget för honom eller anses vara fiende. Vad det gäller dina närstående utgör de faktiskt ett reellt hot. För om någon av dem får syn på det han så febrilt försöker att gömma för alla andra och för sig själv, om någon ser igenom de masker han gömmer sig bakom kan de ju viska hans hemlighet i ditt öra. Därmed hotas också en hans viktigaste speglar, du och din bild av honom att grumlas. Han kan inte låta det hända. Därför är det viktigt för narcissisten att avskärma dig från resten av omvärlden.