Kan narcissister älska sina barn?

Det här är en svår fråga. Hur ska man egentligen besvara den om självaste definitionen av vad kärlek är skiljer sig åt mellan de människor som inte lider av osund narcissism och dem som gör det?

Vad är kärlek då?

Svenska akademiens ordbok definierar kärlek såhär:

1) stark känsla l. böjelse för ngn, yttrande sig i en (oegennyttig) önskan om föremålets lycka o. välgång l. i glädje o. tillfredsställelse över att vara i dess närhet o. göra det till lags o. d.; innerlig tillgivenhet l. sympati (för ngn); ofta motsatt: hat, avsky. Kärlek till, förr äv. för ngn. Fatta, hysa (förr äv. draga) kärlek till (förr äv. för) ngn. Bevisa ngn kärlek. Omfatta ngn med (uppriktig) kärlek. Broderlig, faderlig, moderlig, sonlig kärlek. ”

Jag tror de flesta narcissister skulle svära på sitt liv att de älskar sina barn.

Men narcissistens definition av kärlek och att älska någon leder ju alltid tillbaka till honom själv. Han vet ju inte vad äkta kärlek är. Hans omogna känsloliv kan inte greppa konceptet. Det ryms bara en för narcissisten och det är alltid han. Jag är övertygad att de allra flesta människor, även narcissister, gör så gott de kan. Tyvärr är en narcissistisk persons bästa inte tillräckligt eller ens nära tillräckligt utan ibland det värsta i en annan människas liv inklusive sina barns.

Att narcissisten inte är förmögen att älska eller ingå i nära relationer är han själv omedveten om. Därför skulle han svära på sitt liv att avgudar och älskar sitt barn.

Så tillbaka till frågan. Kan en narcissist älska sina barn? Jag skulle säga ja och nej. Ja men inte enligt den definition vi andra går efter. Nej eftersom han vet inte vad äkta kärlek innebär.

 

 

En reaktion på ”Kan narcissister älska sina barn?

 1. stellatormanoff skriver:

  Hej tjejen! Ditt inlägg försvann, men jag vill ändå svara privat. Narcissism delas i grader 1 till 10. Narcissism är ju ett annat namn för egoism och sjuklig bekräftelsebegär. Så det beror på vilken grad narcissisten är. Fråga gärna barnet. Även om barn kan manipuleras så har barn mycket starkare intuition än vuxna och brukar känna av riktigt dåliga vibbar och energier. Om du tänker dig häxan Mor Gothel i Trassel, så är det så en narcissist tänker. Häxans kärlek sträcker sig till egen vinning i slutändan och det gäller även narcissister av de högre graderna. När man vet hur en narcissist fungerar så kan man ge honom ett falskt bekräftelse för att få sin vilja genom. Att kriga kan nog dränera dig på ork och levnadslust. Så min tips är att spela narcissisten mot en själv så länge du är i beroende av honom/henne. En förälders kärlek ”storge” bör ej vara villkorlös men den sätter barnets behov något före sina egna. Egentligen så har var och en en narcissist grad 1-3 inom sig och man lätt tar fram det beteendet när omgivningen provucerar. Kram till dig! 🙂 

  Skickat från Yahoo Mail för iPhone

  Den söndag, januari 14, 2018, 21:33, skrev Giftiga relationer :

  #yiv4017105006 a:hover {color:red;}#yiv4017105006 a {text-decoration:none;color:#0088cc;}#yiv4017105006 a.yiv4017105006primaryactionlink:link, #yiv4017105006 a.yiv4017105006primaryactionlink:visited {background-color:#2585B2;color:#fff;}#yiv4017105006 a.yiv4017105006primaryactionlink:hover, #yiv4017105006 a.yiv4017105006primaryactionlink:active {background-color:#11729E;color:#fff;}#yiv4017105006 WordPress.com | Giftiga relationer posted: ”Det här är en svår fråga. Hur ska man egentligen besvara den om självaste definitionen av vad kärlek är skiljer sig åt mellan de människor som inte lider av osund narcissism och dem som gör det?Vad är kärlek då?Svenska akademiens ordbok definierar kär” | |

  Gilla

Kommentarer är stängda.