Ett ord som inte finns i narcissistens vokabulär

Ett ord som inte finns i narcissistens vokabulär är ordet förlåt.

Att be om ursäkt när man sårat någon är att ta ansvar för sina handlingar. En genuint menad ursäkt ger motparten en möjlighet till läkning och kan ha förmågan att överbrygga avstånd människor emellan.

Det här ordet förmår inte narcissisten ta i sin mun. Narcissisten är allergisk mot att känns skam och gör vad som helst för att undvika känslan. Att säga förlåt är att erkänna att man gjort fel. Att ha fel väcker känslor av skam. Så han projicerar och manipulerar och vrider och vänder på sanningen för att verkligheten ska matcha hans låtsasvärld. Så vad ska han be om ursäkt för? Det var det fräckaste – att ens antyda en sådan sak. Nu är han verkligen kränkt! Han har ju aldrig har fel. Om misstaget är uppenbart så var det i alla fall någon annans fel att det blev som det blev.

Med narcissisten kan du förvänta dig tystnad där en ursäkt hade varit på sin plats. Eller en ursäkt med en efterföljande mening som lägger skulden på någon eller något annat.

Bara i undantagsfall ber narcissisten om ursäkt och då bara för att det finns någon värre konsekvens med att låta bli. Var dock så säker på att det här kostar och narcissisten tänker inte ta notan. Att be om ursäkt är i narcissistens ögon en förnedrande handling och den handlingen (som du i hans ögon tvingade honom till) kommer du på ett eller annat sätt straffas för i ett senare skede, om han kan och kommer åt dig.

En reaktion på ”Ett ord som inte finns i narcissistens vokabulär

Kommentarer är stängda.