Min kaka – om avundsjuka och missunnsamhet

”Vem tror han att han är egentligen”? Magnus skräder inte orden när det kommer till Jörgen.

På kort tid har Jörgen avancerat på nyhetsredaktionen där Magnus länge varit kung. Men det är nya tider nu. Med en ny chef på plats som inte tar hänsyn till vare sig gamla meriter eller inrotade roller har stora förändringar skett på kort tid. Jörgen som redan från start visat upp framfötterna och dragit ett hårt lass har fått avancera. Det senaste uppdraget är av tyngd och hade innan den nya chefen och Jörgen kom på plats varit en given roll för Magnus att axla. Magnus med sina kontakter och buffliga besserwissersätt är allmänt känd på internt för att vara en riktig skitstövel. Du är antingen inne eller ute med Magnus. Är du inne har du ditt på det torra och kan åtnjuta förmåner. Om inte annat förmånen att bli lämnad ifred. För är du däremot ute kan du förvänta dig att bli häcklad och till allmänt åtlöje så till den grad att du kanske ser dig om efter ett annat jobb.

Många på redaktionen välkomnar de nya vindarna som blåser men ett fåtal är fortfarande allierade med Magnus och det är dem han går till.

”Han har verkligen spelat det här smart. Lismat sig upp ända upp i toppen. Fy fan! Så fort han visade upp sitt falska flin här sa jag att han var en falsk jävel! Visst sa jag det”?

Anna och John hummar instämmande.

I själva verket hade Mats den första tiden försökt trycka ned Jörgen. När taktiken inte fungerande försökte han teama upp med honom istället. När inte heller det gav samma resultat i form av förmåner som relationer brukade ge Mats och med Jörgen dessutom på en topposition på redaktionen blev läget låst. Det står nu klart att Jörgen är fienden.

”Jag såg direkt att han ville åt min plats. Den avundsjuke jäveln”.

Vi ägnar oss alla åt avundsjuka då och då. Det gör ont när någon har det vi själva önskar att vi hade. För de flesta av oss är det en kortvarig dipp som vi kommer över. Narcissister däremot har avundsjuka som en stark drivkraft. Narcissisten avundas det andra har men pekar fingret åt andra hållet och påstår att det är andra som istället är avundsjuka på honom.

Med avundsjuka följer i narcissistens fall ofta missunnsamhet. Det troliga är att Mats nästa steg gentemot Jörgen blir att baktala hans bedrifter. Alltså att försöka ”sätta dit” honom för att oskadliggöra hans framfart på redaktionen.

För narcissisten är kakan hans även om den inte rättmätigt tillhör honom. Och han kommer vakta den där kakan noggrant från det som han tolkar som hungriga blickar.