Narcissisten: Det är inte mitt fel. Barnet: Det är mitt fel

Narcissisten är allergisk mot egna misstag. Ja, till och med minsta antydan till att ha fel. Det finns inget som väcker narcissistens vrede så mycket som att du påstår att han har fel. Även när han har fel. Han kommer att skylla ifrån sig och det med råge. Han kommer påstå att du ljuger. Att du missförstått något fundamentalt. Att du är galen. Att du inte vet vad du pratar om. Att du bara är ute efter gräl. Att det är du som har gjort fel.

När det kommer till sitt eget barn gör narcissisten ingen skillnad. När situationen kräver det kommer barnet få bära skulden för de misstag narcissisten gör. Detsamma gäller för det ansvar som narcissisten borde ta när det kommer till sina barn men inte förmår ta.

Vad hände: Föräldern har försovit sig.

Vad han säger: ”Vi kom för sent till skolan för att Noel krånglade så mycket i morse”.

Vad hände: Föräldern har inte gett sitt barn medicin.

Vad han säger: ”Noel sa att han hade tagit medicinen”.

Vad hände: Föräldern orkar inte skjutsa sitt barn till träningen.

Vad han säger: ”Noel sa att han inte ville gå”.

Med den här typen av beteende säger det sig självt att blir svårt att ställa personen ifråga mot väggen. Den narcissistiska föräldern har inga problem att ljuga när situationen både kräver det men även när den inte kräver det. Att ljuga kommer naturligt för narcissisten. Vad värre är, den narcissistiska föräldern har inga  problem att sätta barnet mellan sig och den andre föräldern och använda det som en sköld. En motfråga från den andre föräldern besvarar narcissisten bara med en ny lögn. Den narcissistiska föräldern tvingar ofta barnet att agera domare mellan föräldrarna. Det blir ett känslomässigt gisslandrama där barnet tvingas in i lögner alternativt riskerar att förlora den narcissistiska förälderns villkorade kärlek.

Det den narcissistiska föräldern upprepade gånger under barnets uppväxt säger är: det var inte mitt fel. Vad barnet tolkar är; det måste betyda att det är mitt fel.

Det här är ett oerhört tungt ok för ett barn att bära. Som andre föräldern med en narcissist får man ofta spendera mycket tid åt att fundera på vilka fajter som är värda att ta och vilka som inte är värda att ta.