5 tecken på att du är utsatt för projektioner

Narcissisten styrs av sina känslor och det han känner tar han för sanning. Allt i hans liv kretsar kring att bevara den egna självbilden som felfri.

När narcissisten mår bra är livet enkelt. När känslorna däremot överväldigar honom. När han känner sig förminskad, förlöjligad eller misstänker att han kan ha fel – då går det narcissistiska försvaret igång. Det är då han börjar projicera. De överväldigande känslorna eller de egenskaper hos sig själv som han inte vill känna till tillskriver han  andra personer. På så vis förblir hans självbild felfri och intakt. Det är dig det är fel på. Inte honom.

Att bli utsatt för någon annans projektioner är i högsta grad förvirrande.

Här är 5 tecken eller ledtrådar på att du kan vara utsatt för projektioner:

 1. Det personen i fråga anklagar dig för är taget ur det blå. Det kommer från ingenstans.
 2. Det du och den här personen började prata om gällde honom men handlar nu istället plötsligt om dig och dina fel och brister.
 3. Innan det här samtalet var du säker på skillnaden mellan rätt och fel men nu vet du inte längre vad som är upp eller ner än mindre rätt eller fel.
 4. Du gick in i samtalet lugn och sansad men nu känner du dig arg, upprörd och stressad (precis vad narcissismen vill). Få ett utbrott nu då, se där – det är du som är galen, inte jag!
 5. Personen lämnar ständigt huvudfrågan i samtalet och leder in dig på sidospår där han menar på att du gjort fel eller är fel.

I vanliga relationer kommunicerar man för att nå förståelse. I dysfunktionella relationer gäller inte samma regler. Att ha en diskussion med en narcissist som har försvaret uppe är som att slå in bollen i nätet – om och om igen.

Lämna diskussionen. Sluta förklara dig. Gå.

2 reaktioner på ”5 tecken på att du är utsatt för projektioner

 1. Freja skriver:

  Lever tillsammans med en man och upplever att mycket av det du skriver stämmer in på vår relation. Det gick fort för oss att flytta ihop, blev till och med gravida innan vi ens varit tillsammans ett år (inte planerat). Nu sitter jag höggravid med oro i kroppen och undrar hur allt ska bli. Hade jag inte varit gravid intalar jag mig själv att jag hade accepterat mindre… samtidigt känns det som att jag nu försatt mig i en livslång jobbig situation iom ev delad vårdnad.
  För tillfället är det ganska lugnt hos oss av olika anledningar. Kan det fortsätta så… eller är det alltid dött lopp/bäst att se efter sig själv? Upplever att vi går framåt även om han är mycket svår och inte vill prata om saker och ting, vilket jag har behov av. Förvirrad…

  Gillad av 1 person

  1. Giftiga relationer skriver:

   Vilken svår sits! Jag förstår att det måste vara jättetufft, har varit i din sits. Tyvärr är narcissister långt ifrån förändringsbenägna med undantag för om de själva kan se någon vinning eller fördelar med förändringen. Min erfarenhet är att leva med en narcissist är att kompromissa och kompromissa tills det inte finns något kvar. Det narcissistiska försvaret gör det omöjligt att ”prata ut”. I det här läget är det råd jag har att ge att hitta en egen ventil, någon att prata med som kan det narcissistiska mönstret – ett bollplank. Läs på om narcissism, lär dig så mycket du kan. Du kommer landa i vad som blir bäst för dig och barnet men du behöver stöd. Bygg upp ett nätverk redan nu omkring er och släpp in omvärlden, täck inte upp för hans tokigheter. Han är han. Du är du. Du har inget ansvar över hans handlingar. Styrkekram!

   Gilla

Kommentarer är stängda.