Varför motarbetar den skilda narcissisten den andre föräldern?

Den skilda narcissistiska föräldern med gemensam vårdnad motarbetar typiskt den andre föräldern.

Varför? För att det är hur narcissisten känner som styr vad han gör. För att det passar den egna agendan bättre än att samarbeta. För att allt är en tävling för narcissisten. För att han inte förmår sätta barnets bästa före sina egna känslor.

Den narcissistiska föräldern:

 1. Baktalar den andre föräldern
 2. Underminerar den andre förälderns beslut
 3. Ber, direkt eller indirekt, barnet bära hemligheter (negativa sådana)

Bara att nämna några av de sätt narcissisten motarbetar den andre föräldern och på samma vis skadar sitt barn.

Men hur tänker han då? På vilket sätt får han vinningar av att bete sig såhär?

 1. Genom att baktala den andre föräldern sätter narcissisten en kil i barnets förtroende till den andre föräldern. På så vis binder han barnet närmare sig själv.
 2. Genom att underminera den andre förälderns beslut vinner narcissisten samma fördelar som i nr 1.
 3. Genom hemligheter bjuds barnet in till vuxenvärlden och får åtnjuta exklusivitet. Barnet kan både älska det privilegiet och på samma gång hata det. Å ena sidan skapar det en nära förbindelse att man delar en hemlighet. Å andra sidan tyngs barnet av ansvaret att bära en negativ hemlighet och bli förlagd med munkavle.

Om egot hos narcissisten säger att barnet borde tycka mer om pappa än mamma då finns det en sorts logik i det ologiska i beteendet att baktala och underminera den andre föräldern.

Om det finns egna vinningar eller går att undvika att stå till svars för att man brister i sitt föräldraansvar då finns det en sorts logik i det ologiska beteendet att be barnet bära en negativ hemlighet.

Beteendet blir logiskt om man accepterar det ologiska faktumet att narcissisten inte förmår sätta barnets bästa före sina egna känslor.

2 reaktioner på ”Varför motarbetar den skilda narcissisten den andre föräldern?

 1. Gun skriver:

  Det är ännu värre när narcissisten beter sig så här och fortfarande är gift! Satt hela min uppväxt och följde med hur min mamma i det närmaste mobbades ihjäl i sitt eget hem.

  Gilla

Kommentarer är stängda.