Vad kostar en giftig relation?

Vad kostar en giftig relation? Det beror förstås på. Det betor på vilken relation i ditt liv som är eller har varit giftig. Är det en partner, en förälder, en kollega eller en vän? Det beror på hur stort inflytande den dysfunktionella personen har eller har haft över ditt liv. Det beror på under vilka andra omständigheter den giftiga relationen pågått. För vissa med en giftig partner har relationen faktiskt kostat dem livet. För andra ett hem, ett barn eller en karriär. För några har den giftiga föräldern berövat dem barndomens oskuldsfullhet.

Så vad har den giftiga relationen i ditt liv kostat dig?

Jag tycker faktiskt inte att det är en så dåligt ide som det kanske låter att göra en kostnadsuppställning. Vad kostar relationen dig; fysiskt, psykiskt och materiellt? Listan är inte till för att du ska gräma dig över det som varit utan snarare lära dig något av det. Genom att se lite krasst på priset som vi faktiskt betalat för en giftig relation kan vi nämligen förhoppningsvis ringa in vad ett rimligt pris för en relation skulle vara. Vad är vi villiga att kompromissa på i en relation? Vad är vi inte villiga att kompromissa på?

Speciellt om du är kvar i relationen kan en lista på vad relationen hittills kostat dig hjälpa dig få en överblick på din situation. Med en lista blir det tydligt vad det innebär för dig att vara i den här relationen just nu. När det här blir tydligt är det naturligt att ställa sig frågan; är det här rimligt? Om inte – hur mycket är jag egentligen villig att betala för att vara kvar i den här relationen? Och vad är jag inte beredd att betala? När är priset för högt för mig? Åter igen, vad är ett rimligt pris för den här relationen?

Så, vad har din giftiga relation kostat dig?