Även onda människor gör goda handlingar

Jag tror ingen människa tänker på sig själv som ond. Ja, någon därute i världen finns det säkert men jag menar rent generellt nu. Jag tror alla, mer eller mindre, tänker att de är relativt goda. Onda handlingar kan begås under förevändningen att det är för en god sak. Något som är större än själva handlingen i sig. Det går att rättfärdiga avskyvärda saker. Det har historien visat om och om igen. Kanske ingen annan köper förklaringen man har att komma med men det är en annan sak.  Vi har alla en alldeles egen värld inuti våra huvuden som vi lever i. Min värld är inte din värld och tvärtom. I min värld spelar jag huvudrollen. I din värld spelar du huvudrollen. Förmodligen är vi också hjältar bägge två. Du i din värld. Jag i min.

Jag tror inte heller att någon människa rent objektivt är rakt igenom ond. Narcissisten gör andra människor illa. Han sårar, nedvärderar och beter sig empatilöst mot dem han har nära relationer med. Det är hans signum. Han kan vara hämndlysten, ärelysten och trampa på dem som redan ligger. Han kan spara på gamla oförrätter, lyssna noga till dina svagheter bara för att när du är som mest aningslös trycka till där det gör som mest ont. Vidrig människa? Vidriga handlingar absolut men så enkelt är det tyvärr inte.

Samma person som gör allt det här hemska kan också erbjuda tröst. Samma person kan hjälpa dig packa när du ska flytta. Samma person kan ta den gamla damen under armen och hjälpa henne över gatan. Att dessa goda handlingar alltid sker när det passar narcissisten, när hans ego klarar av att bjuda på något eller när narcissisten ser att det går att få något i gengäld är en annan femma. Likväl är det alla goda handlingar. Det är det här som gör det så svårt för oss att upptäcka mönstret och sluta klandra oss själva för att narcissisten behandlar oss illa i relationen.

Det är svårt att greppa att samma person som kan vara så avskyvärd också kan vara så älskvärd och snäll. Det är förvirrande.

Kanske kan man se på sin förvirring som ett friskhetstecken? Världen är inte svart eller vit även om det är så narcissisten vill se på den. För oss andra existerar gråskalor däremellan. För oss andra finns det andra färger och nyanser i tillvaron. För oss andra kan människor vara både goda och onda. På en och samma gång. Det är förvirrande.