5 tips för att utforska en ny relation – på andra sidan relationen med narcissisten

På andra sidan relationen med narcissisten kommer man ut rätt tilltufsad och trasig. Bara för att man lämnat relationen betyder inte det att allt är bra eller att du mår bra. Det som har demonterats måste byggas upp – bit för bit. Det är inget som går på en dag eller två. Det tar tid. Ofta lång tid.

Men förr eller senare kommer kanske ändå tanken: vågar jag bli kär igen? Hur ska jag våga lita på mitt omdöme när det blev så fel sist? Tänk om den här personen också är narcissist?

Så möter du någon. Du är helt klart intresserad – men rädd. Såklart, du blev ju så bränd sist.

Här är 5 tips för att utforska en relation:

  1. Vad säger magkänslan? Mår du bra med den här personen? Känner du att han ser dig för den du är – varken mer eller mindre? (Viss idealisering hör förstås till nyförälskelsen men det behöver ändå finns någon form av balans)
  2. Går ord och handling ihop med den här personen? Om ja – bra. Om nej – ursäkta inte personens beteende för dig själv. Ifrågasätt.
  3. När han berättar om sig själv och sitt förflutna hänger historien ihop? Eller väcker det han berättar hos dig frågetecken? Finns det hål i berättelsen? Saker som skaver? Utforska dem.
  4. Känns personens värderingar sunda? Hur är den här personens moral och syn på andra människor? Utforska: passar era inre kompasser ihop?
  5. Vad har personen för relation till sina nära och kära? Känns relationerna genuina och nära eller ser du obalans och skevhet? Dålig kommunikation? Vad beror det på? Vad drar du för slutsatser av det du ser?

Ett visst mått av ifrågasättande och vaksamhet känns sunt efter en dålig relation. Men glöm inte att sänka garden ibland för att lära känna människan du har framför dig. Du har en magkänsla och den tror jag fungerar. Den där magkänslan har förmodligen varit nedtryckt under väldigt lång tid men jag är ändå säker på att den finns där. Skillnaden nu jämfört med då, i den förra relationen, är att du ska hörsamma den magkänslan nu.

Du ska öva dig på att känna vad du känner och acceptera det du känner även när du önskar att du kände annorlunda. Du ska öva dig på att lyssna på vad du känner. Om och om igen. Varje dag. I varje situation. I relationer. På jobbet. Hemma. I affären. Hos doktorn. Vart du än är ska du från och med nu ha ständig kontakt med magkänslan. Håll kontakten med den och prata med den. Diskutera med den om ni två behöver göra några förändringar. Vet du varför?

Därför att när magkänslan signalerar obehag, tveksamhet eller oro då har du hittat det – där har du de punkter du behöver utforska mer. Kan vara någon av de fem områden ovan. Kan vara något annat.

Det räcker långt i utforskandet av en ny relation att ha kontakt med magkänslan.

Har du som läser något tips att dela hur man kan utforska en ny relation efter dåliga erfarenheter? Andra tankar? Skriv gärna och kommentera.