Kryddorna som gör att du kan ta medvetna val i en dysfunktionell relation

Att släppa taget om en relation man väldigt gärna vill ska fungera gör fruktansvärt ont. Alla ”om bara” tankar cirkulerar kanske fortfarande i ditt huvud. Om personen i fråga bara kunde ändra sig lite. Om personen i fråga bara lyssnade. Om personen i fråga bara förstod vad du menade. Det är ett grytmix av tankar som pågått under relationens gång.

Krydda grytan nu.

Salta med lite osäkerhet. Att du ibland undrar vem av er det är fel på. Att du tvivlar på vem du är att döma personen i fråga. Att du tänker att alla har sina bra och dåliga sidor och hur vet man egentligen att det verkligen handlar om narcissism?

Peppra med hoppet om att personen i fråga ska förändras. Att bara ni kommer förbi en viss fas så kommer livet bli bra. Att bara du lyckas säga de rätta orden så kommer personen i fråga komma till insikt om sina problem.

Grytan med salt och peppar blir till långkok. Månader går. År går. Inget förändras. När vet man egentligen att det har blivit dags att kasta in handduken och släppa taget fast hjärtat vill något annat?

Först och främst, känner du igen personen i fråga i beskrivningarna av osund narcissism?

Se t ex:

https://giftigarelationer.com/2017/11/09/kriterier-for-diagnosen-narcissistisk-personlighetsstorning-enligt-dsm-5/

https://giftigarelationer.com/2018/01/03/tva-typer-av-narcissister/

Om du känner igen personen ifråga i de här beskrivningarna vet då att narcissisten är extremt obenägen att ändra sig. Endast förändring som gynnar dem eller ligger i deras eget intresse är möjlig.

Relationen är och förblir ensidig. Kan du leva med det? Bortse från hoppet om en ljusare framtid där relationen är i harmoni – hur mår du idag? Om du tänker att du kommer må som idag om tre år från nu hur känns det?

För det andra, ligger dina förväntningar på den här relationen i linje med verkligheten?

Så vad innebär en relation med en narcissist om vi ser på det krasst?

Här är några exempel på vad en relation med en narcissist innebär i praktiken:

 • Relationen kommer alltid vara ensidig
 • Du kommer inte bli förstådd eller mött
 • Personens behov kommer alltid gå före dina
 • Det kommer alltid vara mest synd om den här personen
 • Den här personen kommer ha ett regelverk för dig och ett annat för sig själv
 • Personen i fråga har inga problem att ljuga för dig
 • Personen i fråga kommer bli vansinnigt arg om du påpekar fel eller brister eller om personen tolkar in att du anklagar denne
 • Personen kommer skylla sina fel på dig
 • Personen kommer hålla dina svagheter mot dig
 • Personen i fråga kommer å ena sidan berömma dig å andra sidan smutskasta dig

Det råder ingen tveksamhet om att en relation med en narcissist är kostsamt både för själen och psyket men om man inte kan eller vill avsluta relationen så är det ändå bra om man ser nyktert på situationen.

Om du för dig själv (utan att slänga det i den här personens ansikte för det hjälper inte, tro mig) landar i att personen i fråga lider av osund narcissism. Om dina förväntningar på den här relationen ligger i linje med verkligheten. Om du förstår dynamiken i den dysfunktionella dansen i den här relationen. Då kan du göra medvetna val för dig själv. Antingen kasta in handduken och släppa taget om den här relationen fast hjärtat vill något annat. Eller om du inte kan det (spelar ingen roll varför) i alla fall kan minimera skadorna personen i fråga kan åstadkomma.

Du kanske:

 • Ser till att omge dig av fler relationer som kompenserar den dysfunktionella
 • Låter bli att anförtro dig till den här personen
 • Minimerar eller drar ner på umgänget med den här personen
 • Börjar sätta gränser för att skydda dig själv
 • Börjar sätta dig själv först i förhållande till den här personen

Många vandrar den här mellanvägen först, innan de vågar släppa taget om relationen helt. I vissa fall har vi inte ens valet alls att släppa relationen, t ex när man har barn ihop, men att se på relationen nyktert och ha rimliga förväntningar hjälper oss. Det är kryddorna i grytan, oavsett om du lämnar eller är kvar i relationen, som gör att du kan göra medvetna och goda val för dig själv.