Den narcissistiska mamman och hennes dotter

Den narcissistiska mamman kan ha många ansikten men alltid med en dualitet. Ett av dem är den stolta modern och rivalen.

När den stolta modern är bland folk pratar hon vitt och brett om dig. Kanske lite för mycket i ditt tycke. Det kan hända att hon stolt berättar för släktingar eller goda vänner vad du har i lön eller hur mycket beröm du brukade få för att du var så väluppfostrad som liten. Det sista tillägget att du brås på henne får förstås inte glömmas. Den lilla detaljen är obligatorisk i de här samtalen. Du kanske känner dig förbryllad över den sida din mamma visar upp utåt. I hennes närvaro brukar du nämligen aldrig känna dig som den perfekta dottern eller som att hon tycker att du gör något bra överhuvudtaget.

Tvärtom brukar hon klanka ned på dig när det bara är ni två. Ibland har du nästan fått känslan av att hon tävlar med dig som att ni vore rivaler. Att hon trycker ned dig för att känna sig bättre själv.

Men så får man väl inte tänka om sin egen mamma heller? Snacka om att du är en dålig dotter som ens tänker sådana tankar. En mors kärlek är alltid villkorslös och accepterande. Det vet väl alla.

Att hon skryter om dig utåt måste ju ändå tyda på den här föräldrakärleken alla pratar om. Synd bara att du inte känner det. Du kanske bara är för dum för att uppfatta det? Och din mamma har kanske bara svårt att sätta ord på hur hon känner. Ni missförstår varandra. Så måste det vara.

Eller?

Den narcissistiska föräldern sviker sina barn på den mest fundamentala punkten; förmågan att ge barnet ovillkorad kärlek och acceptans. Det här är extremt svårt att ta in och acceptera även för ett vuxet barn. Det kan ta en livstid att komma underfund med att det inte är man själv som missförstått eller att man inte fått hela sitt känsloliv bakom foten. Speciellt med en omgivning som ständigt utgår från normen att alla föräldrar älskar sina barn utan förbehåll även när beteendet hos föräldern avviker. En narcissist älskar förstås efter bästa förmåga men inte enligt den definition som normen går efter. Kärleken kommer alltid vara villkorad med en narcissistisk förälder.

Ibland är nog det mest läkande man kan få höra som vuxet barn till en narcissist: ”du blev aldrig älskad för den du är men det betyder inte att du inte var värd att älska”.