Förändringar hos oss själva som kan luckra upp bindningen till narcissisten

Vägen fram till att lämna en narcissist ser olika ut men precis som en dysfunktionell relation har gemensamma nämnare så har även upplösandet av relationen det.

Det finns olika faktorer som binder oss hårdare till den dysfunktionella personen.

För att nämna några exempel:

 • Kärlek och starka känslor
 • Hoppet om förändring
 • Rädsla
 • En överdos av medlidande och förståelse

Omvänt kan nya insikter eller ett förändrat beteendemönster hos oss själva luckra upp den här bindningen. Att något i oss själva plötsligt eller gradvis börjar ändra form kan leda till ytterligare förändring. En process har startat.

Bindningen till den narcissistiska personen kan alltså tappa kraft genom att:

 • Att kärleken dör
 • Hoppet om förändring slocknar
 • Rädslan tappar greppet om oss
 • Vårt medlidande och förståelsen skiftar riktning från narcissisten till oss själva

För en del kommer insikterna och förändringen efter de lämnat. Ibland tvärtom. Oavsett vilket – om du är på förändringens väg så leder ofta det ena till det andra. En process har startat.

Det är därför jag är övertygad om att kunskap om narcissism, dysfunktionella mönster och mänskliga processer är så viktigt. För med kunskap kan nya slutsater dras som leder till insikter. Därmed kan resor påbörjas, pågå under mindre skakiga former eller avslutas.

4 reaktioner på ”Förändringar hos oss själva som kan luckra upp bindningen till narcissisten

 1. Finn Hansen skriver:

  Jo… det är en balansgång,nån har sagt att omhänget med en narcissist är som att gå på glas och hur man avslutar umgänget är nog olika från gång till gång. det bero alltså på vad som ligger i potten, i det fallet som jag känner till är det en liten flickas liv och framtid som ligger i vågskålen hon är nämligen bortrövat från Sverige av sin mamma trots att det vid tillfället var delat vårdnad,
  Numera har pappan av Tingsrätt och Hovrätt tilldelats full vårdnad, ändå vägra hon pappan att träffa sin dotter så i detta fallet får man nog gå varsamt fram

  I övriga fall tror jag inte man skall fila för mycket på ett avslut, så fort man nånsin misstänker att man har med en narcissist att göra……..KLIPP kontakten direkt…..argumentera inte.

  Gillad av 2 personer

  1. Giftiga relationer skriver:

   Hemskt det du berättar! Håller helt med, att bryta upp är det absolut bästa. Många förstår dock det logiskt innan de känslomässigt klarar av att bryta banden. För många är det en resa eftersom det också kan ta tid att se mönstret och/eller förstå sig på det. Men att bryta banden är absolut det bästa. Ju förr desto bättre.

   Gillad av 1 person

   1. Cornelia skriver:

    Jag har lärt mig av erfarenhet att just mönstret är viktigt, att lära sig se vilket mönster narcissisten följer. Det är inte lätt men när man väl förstår det har man möjlighet att ligga steget före. Bäst är så klart om vidare kontakt kan undvikas helt och hållet, men det kan vara svårt om det är barn inblandade.

    Gillad av 2 personer

Kommentarer är stängda.