Vad kan få bägaren att rinna över i en giftig relation?

Relationen med en narcissist bygger på en massa outtalade regler. Det är en uppsättning regler för dig och en annan uppsättning regler för narcissisten.

Några exempel på regler narcissisten gärna sätter upp:

 • Du ska inte ifrågasätta vad jag säger eller gör
 • Du ska inte ta egna initiativ eller ta dig friheter (som att träffa en vän utan att be om lov eller göra inköp utan att få godkänt)
 • Du ska serva mig och ställa upp när helst jag vill något
 • Du ska hylla, respektera och dyrka marken jag går på

Bryter du mot dina regler blir du genast straffad av narcissisten genom t ex iskyla, utfrysning, nedlåtande kommentarer eller gräl som kan vara i veckor. Snabbt lär du dig att det inte är någon mening. Det är enklare att hålla sig till reglerna än att bryta dem.

Man förstår att det utifrån sett är lätt att ställa sig frågan varför någon stannar i en relation där man uppenbarligen blir behandlad så illa. Det är där bindningen till narcissisten kommer in i bilden. Det finns många olika orsaker varför man stannar i en dålig relation. Det kan handla om:

 • Kärlek
 • Beroenden
 • Ekonomi
 • Hoppet om förändring
 • Rädsla
 • Skuldkänslor
 • Överdrivet medlidande

Att lämna en narcissist kan te sig som ett oöverstigligt projekt – även när man väl bestämt sig. Många blir kvar länge. Alldeles för länge.

Så om det är så svårt att lämna vad kan då få bägaren att rinna över? I boken Varför går hon? : om misshandlade kvinnors uppbrottsprocesser av Carin Holmberg beskrivs kvinnans process när det kommer till att lämna mannen som att det ofta handlar om livet. Det egna livet eller någon annans, t ex barnens. I relation till narcissisten skulle jag säga att det inte bara behöver handla om det fysiska livet utan även kan innefatta det känslomässiga livet. Det här stämmer i alla fall väl överens med mina egna erfarenheter. Att man kommer till en punkt där man riskerar sin egen eller någon annans, t ex barnens, känslomässiga död och därmed inte längre ser något annat val än att lämna relationen. Bägaren har slutligen runnit över.

En reaktion på ”Vad kan få bägaren att rinna över i en giftig relation?

Kommentarer är stängda.