4 tips hur du kan motverka crazymaking

I narcissistens verktygslåda finns något som kallas crazymaking. Crazymaking handlar om att dribbla bort den andre i en fråga, ett samtal eller överlag så till den grad att du känner ”jag tror jag håller på att bli galen” eller ”antingen är det han/hon eller också är det jag men någon av oss är galen här”. Hur går det här till då?

Vi börjar vid utgångspunkten. Utgångspunkten är att narcissisten har en verklighet och du en annan. Narcissisten är beredd att, om inte att gå hur långt som helst, så i alla fall väldigt långt för att hans eller hennes verklighet ska vara den rådande. Det betyder att många fula medel som för de flesta av oss är tabu är tillåtna i narcissistens värld.

Narcissisten kan således:

  • Ljuga och blåneka om saker som sagts eller saker som utspelat sig
  • Påstå att du sagt eller gjort saker som du aldrig sagt eller gjort
  • Påstå att han/hon sagt eller gjort saker som aldrig han/hon aldrig sagt eller gjort
  • Slänga fram orimliga och ologiska resonemang

Här är 4 tips hur du kan motverka crazymaking:

  1. Notera när tankar som ”jag tror jag håller på att bli galen” dyker upp tillsammans med en person
  2. Nästa gång något viktigt ska avhandlas med den här personen se till att ha ”vittnen” eller skriv en liten anteckning om vad som sagts och när det sades
  3. Nästa gång, om personen i fråga sätter igång och säger saker som gör dig förvirrad, gå tillbaka till din anteckning för att stämma av fakta eller fråga personen som närvarade hur den uppfattade det som sades och utspelade sig
  4. En gång må vara ingen gång men om någon gör dig förvirrad och osäker på dina egna upplevelser fler gånger är det rimligt att anta att personen i fråga har ett mönster. Kontrollfråga att ställa till sig själv: upplever du i regel den här typen av känslor tillsammans med andra eller är det bara med den här personen dessa känslor väcks? Lita på din magkänsla. Känns det fel är det ofta fel.

En reaktion på ”4 tips hur du kan motverka crazymaking

Kommentarer är stängda.