Vad handlar narcissistens statusuppdateringar på Facebook om?  

Narcissister förknippas med personer med grandios självbild, bristande empati och ett stort behov av att hävda sig själva. Det kanske inte vore så farligt – om det inte vore för att narcissisten är beroende av andra för att kunna leva ut dessa drag. Att vara en uppblåst typ är knappast eremitgöra. Tvärtom behövs en publik för att spegla bilden av sig själv som suverän eller en berättigad person.

Psykologer vid Brunels Universitet i London genomförde för några år sedan en studie där man tittade på självkänsla och narcissism som indikatorer på vilka ämnen man väljer att publicera statusuppdateringar på Facebook om.

Narcissisten har en osläcklig törst efter andra människors uppmärksamhet, beundran och godkännande. Därför är det kanske inte särskilt förvånande att man i studien kom fram till att narcissister oftare än andra publicerar inlägg om dieter, träning och prestationer.

Det här ligger förstås i linje med att narcissister ofta jobbar väldigt hårt för att framhäva bilden av sig själv som någon som presterar utöver det vanliga. Det kan finnas anledning att dra öronen åt sig när någon presenterar sig själva som en Superman eller Superwoman, både i verkliga livet och i sociala medier.

Studien kan du hitta i sin helhet här: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0191886915003025

Tillägg till inlägg: Statusuppdateringar om löprundan, en ny diet eller att man åstadkommit något är självklart inte likställt med att man är narcissist. Det är ju det sociala medier i mångt och mycket används till. Studien visar dock att narcissister i högre grad än gemene man uppdaterar i dessa ämnen.