Vem skulle du vara om du investerade din energi i saker som gav tillbaka?

Narcissistens relationer präglas av obalans. Den ena ger, den andra tar. Den ena är fri att bete sig hur som helst, den andra måste ständigt vakta sin tunga. Den ena är om inte felfri så i alla fall klanderfri, den andra får agera syndabock när saker går fel. Narcissisten underfungerar och den andra överfungerar. Narcissisten vinner energi, den andra förlorar energi. Det är en förutsättning för relationens fortlevnad.

Narcissister är energitjuvar. Energi är en resurs. En resurs som precis som andra resurser kan ta slut.

Tyvärr stjäl en giftig relation inte bara energi, den själ energi på bekostnad av något annat.

Om det gäller ett barn stjäl den giftiga relationen energi från barnets egen utveckling. Relationen med en narcissistisk förälder blir, om narcissistens syn på barnet och den barnet verkligen är skiljer sig åt, på bekostnad av utvecklandet av ett eget definierat jag. Den narcissistiska föräldern kräver anpassning.

För en vuxen stjäl den giftiga relationen också energi på bekostnad av den egna utveckligen. Den tid och allt fokus som anpassningen kräver gör att man trycker ned andra behov. Kanske borde man egentligen byta jobb? Kanske skulle man utbildat sig. Rest. Upptäckt saker. Om det inte vore för att man inte har energi kvar för att göra detta.

Du som har en relation med en narcissist – du är fri att välja bort en relation eller en person enbart på det faktum att den tar mer energi än den ger. För tänk, vem skulle du vara om du investerade din energi i saker som gav tillbaka?

3 reaktioner på ”Vem skulle du vara om du investerade din energi i saker som gav tillbaka?

  1. Marie - Skriver om livet skriver:

    Jag bröt upp. Nu gör jag det Jag vill. Jag upplevde egentligen inte att min relation var ohälsosam. Men en dag insåg jag att vi inte längre var det bästa för varandra.
    Vi pratade om det. Kom fram till att jag skulle flytta. Jag flyttade med sonen, 20 mil bort, startade om på nytt jobb, ny stad, ny partner och började plugga. Blev sambo, bodde ihop i ett år. Insåg att vi älskade varandra men inte kunde bo tillsammans. Så vi köpte varsin lägenhet. Det bästa vi gjort. Vi hade båda levt i långa relationer och när vi nu valt frihet ville vi behålla den men kunna vara ett älskande par samtidigt. Idag bor vi grannar i på samma gata och ses hur mycket eller lite vi vill. Kärleken blomstrar. Det bästa av två världar!

    Låt hjärtat styra! ❤️

    Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.