Du håller i sanningen – inte narcissisten

Narcissisten sorterar in andra människor i vän eller fiendeläger. En sann vän i narcissistens värld är någon som narcissisten får energi av eller kan dra nytt av här och nu eller på sikt. Vännen förväntas försvara narcissisten, spegla hans förträfflighet och smickra och berömma och gå hans eller hennes ärenden. Men en narcissist är lättkränkt. Det räcker med att yttra att man tänker, känner eller vill annorlunda än narcissisten för att en vän ska förpassas till fiendesidan. Med den här synen på världen där allt är svart eller vitt och saknar gråskalor är det inte konstigt att du i samma stund som du lämnar en narcissistisk partner förpassas till fiendeläger och det med råge.

Den lämnade narcissist utsätter sin ex partner för en behandling som kan bestå av allt från utfrysning till en regelrätt smutskastningskampanj. Den lämnade narcissisten kommer vilja att du ska ge upp alla dina ägodelar, inklusive dem som du skaffat dig på egen hand. Narcissisten tycker inte att det är mer än rätt så illa som du behandlat honom eller henne. Narcissisten kommer att beskylla dig för allt som han eller hon har utsatt dig för i den här relationen. De eventuella fel narcissisten ändå inte kan skriva sig fri från kommer också vändas 180 grader mot dig. Du fick honom eller henne att göra det. Med den övertygelse en narcissist kan uppbåda och med den styrka som han eller hon hävdar att vara kränkt är det lätt att börja tvivla även om man innerst inne vet att rollerna i relationen varit de omvända. Men tvivlet stannar inte hos dig. Även omgivningen börjar i regel tvivla. Var det verkligen hans eller hennes fel? Ingen med den övertygelsen skulle väl kunna hitta på?

Omgivningen saknar ofta kunskap om det dysfunktionella mönster som omger narcissistens relationer. Vad värre är, de som tvivlar är ofta själv involverade i en relation med narcissisten. De har, omedvetet, gjort en egen anpassning till dynfunktionen. I relationen med narcissisten ”fostras” man i att anpassa sig till dynfunktionen det är en förutsättning för att fortsätta vara narcissistens vän och slippa förpassas till fiendesidan. Varför gör man detta? Var och en bär sitt eget varför.

Här kan du läsa mer om narcissistens publik: https://giftigarelationer.com/2018/01/19/vem-sitter-pa-narcissistens-forsta-parkett/

Det är viktigt att vara medveten om när du lämnar en narcissist att narcissisten kommer motarbeta varje litet steg du tar. Genom att bete sig såhär försöker han eller hon trötta ut dig och få dig att återgå till anpassning och om det inte är möjligt vill han ha åtminstone ha hämnd. När du lämnar en narcissist får du räkna med att en smutskastningskampanj kommer pågå och en del av dem som du räknat som dina vänner kanske faller bort på vägen. Den som håller i sanningen här är du. Den sanningen behöver du som är på väg att lämna en narcissist hålla fast vid och vårda. När självtvivlet och omgivningens tvivel kickar in och försöker få dig tillbaka in i fållan igen behöver du hålla hårt i det du vet. Skaffa dig en allierad, någon som vet vad du går igenom och har ditt bästa framför ögonen.

Och glöm inte – du håller i sanningen och det räcker så!