Hur gör man slut på en relation vars bäst före datum löpt ut för länge sen?

I vårt samhälle finns det en hel del tabu kring att avsluta en vänskap. Speciellt om det är en gammal vänskap vi pratar om. Då är det nästan något av en dödssynd att avsluta relationen. Som om vänskap inte kan dö ut på samma sätt som kärlek kan göra det. Som om man inte kan växa ifrån varandra. Som om maktbalansen inte kan bli skev även i vänskapsrelationer. Det är synd att det ser ut på det här viset. Mörkertalet av människor som är kvar i relationer bara för att slippa obehaget som det innebär att avsluta relationen och omgivningens tryck på att få förklarat för sig varför är nog många. Jag har varit en del av det mörkertalet.

Många tänker nog som jag gjorde då att det vore bättre för alla om relationen bara kan ”rinna ut i sanden”. Man vill smita bakvägen ut från relationen och slippa stå för att man inte längre vill. Så man dröjer på svaren på sms, får magknip när personen ringer och våndas när man för hundrade gången säger att man inte kan ses. Man vill inte såra någon. Man vill vara snäll. Man tänker att ”det inte är så farligt när man väl ses eller hörs”. Men är det verkligen rätt att låta en relationen pågå år efter år fast man egentligen inte vill höras eller ses mer? Om vi vänder på steken vad hade du helst velat, att din vän var ärlig med hur han eller hon känner inför er relation eller att han eller hon ”offrar sig” för att vara med dig? Jag vet vad jag skulle ha valt givet att jag kunde välja.

Några råd på vägen när en relations bäst före datum löpt ut för länge sen:

Förankra beslutet att avsluta den här relationen inom dig.

Hur den andre reagerar på ditt beslut kan du inte påverka och är helt ärligt inte ditt ansvar. Precis som du är fri att känna vad du känner är också din motpart det.

Vad du däremot kan påverka är hur du lägger fram budskapet att du inte vill vara del av den här relationen längre. Tre stegs metoden kan med fördel användas:

1.         Beskriv vad som händer i relationen som du inte gillar/vill vara del av längre

2.         Beskriv hur det får dig att känna

3.         Tala om hur du vill att det ska vara (jag vill inte vara del av den här relationen längre)

Tre stegs metoden tar bort fokus från den skuldbeläggning och den starka skam som diskussioner annars lätt kan hamna i. Här handlar det som sagt inte att peka finger utan att klargöra vart du själv står i relationen.

Stäng dörren ordentligt om dig när du går (om det är avsluta relationen en gång för alla som du är ute efter).

Stå för ditt beslut och fall inte till föga för känslor som kan locka dig att linda in ditt budskap. Inget blir bättre av att du är otydlig och lämnar dörren på glänt.

Precis som motparten behöver hantera känslan av att bli avvisad behöver du hantera eventuella känslor av att vara ”elak”.

Du har rätt att gå när du vill i en relation. Det räcker med att du känner att det inte är rätt för dig – du är fri att avsluta.