Slutkörd efter att ha firat högtid med narcissisten?

Såhär på andra sidan högtiderna är många anhöriga till narcissister mer trötta och slutkörda än de var innan ledigheterna. Under julledigheten har mången läppar bitits, knogar vitnat och andetag hållits tillbaka. Jul med en narcissist innebär nämligen i regel att bråk antingen har avvärjts, parerats eller avhandlats. Gliringar och kommentarer duckats för, svarats på eller lämnat den närstående sömnlös till långt in på natten. För att inte tala om all tankeverksamhet och energi som lagts både inför, under och efter festligheterna för att bearbeta och processa allt som knasar i relationen.

Känner du igen dig?

Att spendera tid eller vara ledig ihop med en narcissistisk partner eller släkting är extremt tärande – en riktigt energiförlust. Om du tillhör den skara som – självvalt eller inte – spenderar jul med en narcissist så är återhämtning av största vikt. När vi är stressade och pressade aktiveras det sympatiska nervsystemet. Det här påverkar bland annat matsmältning, insulinnivåer, hjärtfrekvens och blodtryck negativt. Människan klarar stress bra under kortare episoder men om vi utsätts för det under längre tid tar vi rent utav skada av det. Motpolen till det sympatiska nervsystemet är det parasympatiska. Detta system aktiveras när vi är i vila. Hjärtverksamheten går ned, matsmältningen främjas, insulinnivåer stabiliseras och blodtrycket sjunker när systemet aktiveras – läkning pågår. Såhär efter en hektisk period av umgänge med narcissisten där det sympatiska nervsystemet har fått jobba på högvarv gör vi alltså gott i att hjälpa naturen på traven och aktivera dess motpol. Att lata sig och vara extra snäll mot sig själv är en god idé för att hjälpa kroppen komma i balans. Här är förslag på några saker som vi kan göra för att aktivera lugn och ro hormonerna:

 • Läsa en god bok
 • Titta på en tv-serie
 • Meditera
 • Yoga
 • Träna
 • Äta något gott
 • Ta en promenad i naturen
 • Umgås med en god vän
 • Skratta
 • Vila
 • Få massage

Önskar dig en god fortsättning!

4 reaktioner på ”Slutkörd efter att ha firat högtid med narcissisten?

 1. Anna skriver:

  Ja, det är så sant som du skriver! Julledigheten var alltid det värsta… Han var alltid arg då, det slog aldrig fel. Även jobbet bråkade han med om samma sak år efter år…. Nu äntligen slipper jag detta h-e! Jag har lyckats slita mig loss och lever idag så gott jag kan utanför narcissistens våld. Så gott man kan med ett barn ihop…
  Första julledigheten på länge som var lugn för mig! Nu är det en annan som fått offrats och ta min plats. Känner sorg för henne, men ska en få komma loss måste ngn annan offras. Jag finns här för henne om hon behöver om några år ❤️

  Gillad av 1 person

 2. miafia66 skriver:

  Jag förstår precis vad du menar. Är så trött på att känna mig totalt värdelös. Vet att jag inte är det, ändå är det som att så fort han säger tex: Vi måste spara på pengarna nu… varför ska vi handla julklappar till dem och dem…? ( där han då menar , våra bästa vänner mitt gudbarn)
  Så kommer tankarna : jag gör alltid fel och allt som händer är mitt fel osv osv
  Kram på er starka människor 💙

  Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.