Varför tar mitt barn parti för sin narcissistiska förälder och hur ska jag bete mig?

Inlägg innehåller reklam och samarbete för egna produkter

Den narcissistiska föräldern ser inga hinder att baktala den andre föräldern inför barnet – om det gynnar hans eller hennes intressen. En effekt av det här kan bli att barnet vänder sig mot den andra föräldern. När det här händer kan barnet uppvisa omotiverad rädsla, bete sig respektlöst eller fientligt mot föräldern. Det här känns ju ologiskt. Hur kommer det sig att barnet ”tar parti” för den narcissistiska föräldern och vänder sig mot den förälder som ju borde vara det naturliga och trygga tillhållet?

Varför tar barnet parti? Ett barn ska aldrig behöva ”välja” den ene föräldern före den andre men ändå är det precis vad narcissistens barn ofta tvingas göra. Den narcissistiska föräldern kan både uppmuntra och belöna barnet för att ta avstånd från sin trygga förälder. Dessutom är den narcissistiska förälderns kärlek alltid villkorad, den kommer inte gratis. Att barnet anpassar sig och underkuvar sig förälderns önskan och vilja är alltså ett måste för att få det grundläggande behovet av att vara älskad tillfredställt. Det är inte ovanligt att barnet ”väljer” den förälder som barnet tolkar in är svagast. Hos den förälder man är trygg kan man bråka och ”vara jobbig” medan man med en oberäknelig förälder ständigt behöver anpassa sig och trycka ned de egna behoven till en grad att det blir skadligt. Det här med att det är den narcissistiska föräldern som är i underläge och svagast kan vara underblåst av narcissisten själv. Exempelvis kanske föräldern berättar historien om sig själv som ett offer för omständigheter och nederlag och utmålar den andra föräldern som skurken i historien.

Det är en oerhört svår sits den narcissistiska föräldern försätter barnet i när den pratar illa om den andre föräldern, underminerar hans eller hennes auktoritet eller uppmuntrar barnet att gå ärenden som skadar relationerna inom familjen. Det är inget annat än psykisk misshandel.

Hur ska jag bete mig? Det är smärtsamt när man som förälder blir bortvald. Det kan också kännas som att man inte kan lyckas hur man än gör. Man försöker skydda barnet så gott det går, finns där för det i vått och torrt med en kärlek som saknar gränser och ändå räcker det inte till. Ändå blir man bortvald. Vad ska man göra? Det bästa du kan göra är att inte ta det personligt. Barnet har inte valt bort dig egentligen. Behåll kontakten med det du vet. Att barnet gör och beter sig såhär för att barnet omedvetet dragit slutsatsen att det måste det. Att det som tryckts ned behöver ett utlopp och du är den som får ta priset för detta. Det är inte rättvist och det gör ont, så vad göra?

En sak du inte ska göra är att gå i den lockande men destruktiva fällan att försöka ge igen på den narcissistiska föräldern. Det är skadligt för barnet. En av er måste vara den vuxna för barnet och det är bara du i den här ekvationen som kan vara den. För barnets bästa behöver du, om och om igen, höja dig över de draman narcissisten skapar. Det är ingen quick fix och inte ett sätt att slutligen nå fram till narcissisten – det är ett förhållningssätt du har för att hantera dysfunktionen narcissisten bidrar med. Och även om du känner dig avvisad och uppenbarligen är det också så fortsätt finnas där för barnet. Du kanske måste backa ett eller till och med flera steg tillbaka men se till att hela tiden kommunicera tydligt att du aldrig, oavsett vad som händer vacklar i din kärlek till barnet. Att du finns där när och om barnet behöver dig.

Det kan vara i princip stört omöjligt att nå fram till ett barn som styrs av sin narcissistiska förälder men det kan hjälpa att jobba med att försöka förbättra kontakten med barnet. Försök öka tiden för kravlöst umgänge utan att prata om det som för tillfälligt är omöjlig att prata om. Ibland kan de här samtalen som behöver tas komma om kravet på att ”prata ut” släpps. Det finns också lägen då man måste påminna sig att barnet också har sin alldeles egna unika resa med sin narcissistiska förälder. Man kan inte skydda barnet från allt. Man får komma ihåg att relationen till en förälder är en av de mest lojala relationer vi har som barn. En förälder är alltid en förälder, även om han eller hon råkar vara narcissist.


Reklam och samarbete för egna produkter

Om du gillade det här inlägget tror jag du kommer uppskatta boken ”Perfekt på ytan defekt inuti – Hantera vardag och familjeliv med en narcissist”. Just nu har Bokus kampanjpris på boken och erbjuder hela 20 % rabatt på bokens pris, missa inte det!

https://www.bokus.com/cgi-bin/product_search.cgi?ac_used=yes&search_word=perfekt+p%E5+ytan+defekt+inuti+%3A+hantera+vardag+och+familjeliv+med+en+narcissist

4 reaktioner på ”Varför tar mitt barn parti för sin narcissistiska förälder och hur ska jag bete mig?

 1. Hans skriver:

  Det här var nyttigt men så oerhört smärtsamt att läsa. Precis så är min verklighet idag. Mina 4 barn accepterar avskyvärda påhopp mot mig och jag inser att jag inte kommer att kunna nå fram utan att vår relation för alltid är förstörd.
  Det gör oerhört ont att minnas hur fint allt var innan allt förstördes. Att höra barnens ord är som knivar som skär i mig. Det är ohyggligt. Att se barnen slitas mellan att jag vill reda ut det som händer och barnens mamma som lägger locket på är outhärdligt. Jag har valt att backa undan helt och skrev nu ikväll till dom att jag alltid kommer att älska dom och alltid finns om dom behöver mig. Alltid oavsett är det enda.

  Det är en mycket viktig bok. Jag kommer att beställa. Det är en form av tröst att få kunskap om att jag inte är ensam som råkar ut för sånt här.

  Gillad av 1 person

  1. Giftiga relationer skriver:

   Det måste vara oerhört smärtsamt Hans! Och nej, du är inte ensam om att vara i den här situationen. Håller tummarna för att det går att hitta en väg framåt så du och barnen kan börja bygga relation igen. Allt gott!

   Gilla

Kommentarer är stängda.