Vad har du för rätt att kalla någon för narcissist?

Inlägg innehåller reklam och samarbete för egna produkter

Det är få människor på pappret som får diagnosen narcissistisk personlighetsstörning. När man säger att en person lider av narcissistisk personlighetsstörning är det därför ofta en högst subjektiv bedömning som någon har gjort. Det är också högst osannolikt att en narcissistisk person själv skulle be om att få bli bedömd och utvärderad och sen visa upp resultatet för omvärlden. Så om det inte går att bevisa, sakligt och objektivt, att någon verkligen är narcissist – vad har du då för rätt att kalla någon för narcissist?

Jag skriver ju om narcissister, hur de fungerar och hur deras beteenden skapar problem i deras relationer. Jag skriver också många av mina texter från andra hållet, hur du som har en relation med en narcissist kan försöka förhålla dig, bemöta och hantera problem som kommer på köpet i och med relationen – om du måste hantera problem vill säga. Kan du lämna relationen och är villig att göra det – bra! Livet blir mycket enklare utan att förhålla sig till en narcissistisk person. Men om du inte kan, vill eller ännu är helt redo att lämna relationen, ja då kan man behöva lite råd och stöd för att orka med vardagen. 

Det är tufft att befinna sig i en relation med en narcissist i ordets rätta mening. Det är lätt att förvilla sig i narcissistens tilltrasslade synsätt på världen och att själv tappa verklighetsförankringen. I relationen är det också lätt att man tvivlar på de egna upplevelserna. När narcissisten är snäll kan man känna att man är egoistisk som har tänkt om den andre att han eller hon skulle vara narcissist. Du tänker att nu, den här gången, ska det väl ändå funka mellan er. Ni har ju så fin kontakt just nu. Du kanske bara har varit ute och cyklat? Missförstått de problem som funnits tidigare i relationen? Inbillat dig? Överdrivit?

Många av oss som har att göra med eller har haft att göra med en narcissistisk person går igenom de här cyklerna. För jag tänker på det som cykler. När den narcissistiska personen är snäll, känner sig liten och behöver tröst eller visar empati (jo, även narcissister kan kasta ut en brödsmula då och då, i alla fall tillräckligt för att hoppet hos den andre ska tändas) blir man förvirrad. Det kan gå en liten tid och relationen kan för ett litet tag puttra på i mer eller mindre harmoni. Man kanske precis har börjar slappna av när det plötsligt händer något som får det att vända. För det kommer hända, det är bara en fråga om tid. Narcissisten slår till igen, blir känslokall, elak och stängd. Känslominnen väcks och plötsligt minns du, igen, varför du tänkte att han eller hon var narcissist. 

Efter ett tag blir narcissisten snäll igen. Du veknar. Mjuknar. Sänker garden och släpper in. Tvivlen översköljer dig igen. Alla kan väl ändras? Alla kan väl göra fel? Det kanske inte är något ont i att ge någon en andra, tredje eller sjuttielfte chans? Vad spelar det egentligen för roll? Så händer det som inte får hända, igen. Du hårdnar, stänger ute och står beredd att ta fajten. Nu är dina tvivel som bortblåsta. Det är inte dig det är fel på, det är den här personen. Bra säger jag – behåll kontakten med den inre övertygelsen! Jag ska berätta varför det är viktigt. 

När samma mönster upprepas om och om igen. När en och samma person sviker oss gång efter annan och ömsom smeker ömsom slår då har man all rätt att dra slutsatser av detta. Även om det inte går att bevisa, sakligt och objektivt, att någon verkligen är narcissist så har du rätt att hitta din egen sanning och sätta ord på det som sker. Men här är det värt att vara tydlig. Det ger dig naturligtvis inte rätten att missbruka det du anser dig veta. Den här sanningen är inte till för att kastas i ansiktet på narcissisten, användas som ett vapen i smutsiga vårdnadstvister eller för att prata illa om den andre personen med allt och alla. Det är bara destruktivt och finns det barn med i bilden är det minst lika illa som den psykiska misshandel den narcissistiska föräldern ofta utsätter sitt barn för. Din sanning behöver istället vara självständig och stå på egna ben. Har du behov av att dela dina erfarenheter med någon eller några så gör det med den lilla klick människor som förhoppningsvis finns där och ser vad som pågår i relationen och förstår situationen.

Genom att du erövrar din egna sanning kan du också, nästa gång den narcissistiska personen är snäll, stå stadigare. Du vet att han eller hon förr eller senare kommer försöka såra dig igen. Du måste inte gå på det tricket igen. Förankra dig i det du vet och behåll kontakten med din egen inre övertygelse. På så vis behöver du inte följa med i den narcissistiska personens nycker och svängar som en nickedocka.

Reklam och samarbete för egna produkter

Om du uppskattar det här inlägget så tror jag boken ”Perfekt på ytan defekt inuti” som handlar om att hantera vardag och familjeliv med en narcissist (men man måste inte dela föräldraskap med en narcissist för att dra nytta av bokens innehåll) kan vara något för dig. 

Här kan du läsa ett gratis smakprov ur boken:

Perfekt på ytan defekt inuti : hantera vardag och familjeliv med en narcissist

En reaktion på ”Vad har du för rätt att kalla någon för narcissist?

Kommentarer är stängda.