5 saker du kan göra när desperationen av att inte nå fram till narcissisten överväldigar dig

Inlägg innehåller reklam och samarbete för egna produkter

När man är kär i en narcissist eller har en narcissistisk förälder lever man ofta på hoppet om förändring. Att den man själv älskar en dag, på något sätt ska gå att nå. För trots att narcissisten lever ”i sin egen bubbla” så finns det kanske fortfarande stunder då en känsla av verklig kontakt kan uppstå. Den narcissistiska personen kan vara ledsen, rädd eller själv vara i behov av ömhet och kärlek och just där och då upplever du att du når fram till narcissistens verkliga jag. Och det du känner stämmer säkert. Det är ju ett litet barns känsloliv du har att göra med här. I den stunden då värmen finns där så har du säkert kontakt. Problemet är bara att det aldrig är varaktigt. Att värmen snart kommer att skifta och gå över till primitiv vrede och ilska. Att narcissisten kommer rasa och känna sig missförstådd, felaktigt behandlad eller förminskad. Att narcissistens egna behov av att känna sig överlägsen och i kontroll kommer rasera den goda stämningen. Det är bara en fråga om tid. När det här händer i en relation om och om igen skapas ett beroende och en desperation. 

Man blir beroende av de goda stunderna. Av att få känna kontakt med den andra personen. Och man blir desperat av att bli utestängd och att bli behandlad illa. Det här blir till en berg och dalbana som inte är helt olik missbrukets toppar och dalar. När värmen är påkopplad är man hög på endorfiner och förhoppningar och ute i kylan suktar man efter sin drog, att bli älskad igen. Längtan efter att få stanna kvar i värmen – eller att åtminstone inte bli behandlad illa – kan göra att man börjar bete sig illa själv. Precis som den narcissistiska personen bär ansvar för sina egna handlingar så gör förstås också du det. Men det är inte ovanligt att man själv kan börja bete sig på ett sätt man aldrig trodde om sig själv kunna göra i en sådan här relation. Att kanske bråka, skrika, idka självskadebeteende som att låta bli att äta eller sova till exempel. Det blir ett uttryck för den desperation som man kan känna i relationen och det är också ett rop på hjälp. Innerst inne hoppas man kanske att den narcissistiska personen ska se hur illa han eller hon gör en, hur skadad man blir av att bli behandlad som man blir eller hur sjukt han eller hon beter sig. Men effekten blir istället den omvända. Att iscensätta bråk, skrika eller att skada sig själv blir bara ett kvitto för narcissisten, och kanske för omvärlden med, att det är du som felar i den här relationen. Att det är du som är ”den galna”. Det här beteendet är naturligtvis destruktivt.

Så vad kan man göra för att hantera sina känslor när hjärtat blöder och man är desperat att den andre ska se hur illa han eller hon gör en? 

Här är 5 saker du kan göra när desperationen av att inte nå fram till narcissisten överväldigar dig:

  1. Var medveten om att du inte kan nå fram till narcissisten. Han eller hon är onåbar och kommer förbli det. Läs något som påminner dig om det här eller ring en vän som kan påminna dig.
  2. Acceptera att det känns såhär jobbigt just nu. Det kommer inte alltid kännas såhär och du kan faktiskt känna alla dessa känslor utan att agera på dem. 
  3. Flytta ditt fokus bort från den narcissistiska personen som du inte kan påverka och rikta fokuset mot dig själv – det är här och bara här förändringen som tar dig vidare i livet kan ske. Vad kan du göra, här och nu, för att vara snäll mot dig själv? Låt livet handla mycket mer om dig än den narcissistiska personen. 
  4. Gör en plan för det här året, månaden, timmen eller kvarten. Vad ska du göra nu (och planen ska inte inkludera den narcissistiska personen).
  5. Gör det du har tänkt att göra. Det du planerade för att göra den här månaden, timmen eller kvarten – gör det! 

Ibland när något känns övermäktigt brukar man ställa den retoriska frågan ”Hur äter man en elefant?” och svaret är ”en tugga i taget”. Samma princip gäller här.

Du klarar det!

Reklam och samarbete för egna produkter

I boken ”Perfekt på ytan defekt inuti” får du som vill lära dig mer om hur narcissister fungerar samt får många tips, råd och verktyg för hur du kan hantera en relation med en narcissist. Just nu har Bokus kampanj på boken och erbjuder ett förmånligt pris, missa inte det! https://www.bokus.com/cgi-bin/product_search.cgi?ac_used=yes&search_word=perfekt+p%E5+ytan+defekt+inuti+%3A+hantera+vardag+och+familjeliv+med+en+narcissist