Varför det kan vara klokt att vara fyrkantig mot narcissisten när barnet har delat boende

Inlägg innehåller reklam och samarbete för egna produkter

Det finns mycket man som föräldrar behöver komma överens om och ska kunna samarbeta kring när ett gemensamt barn har delat boende. Men att samarbeta och komma överens är verkligen inte en narcissistisk expartners bästa sida. Tvärtom dras ofta situationer till sin spets när man har att göra med en person som bär den här problematiken. Den narcissistiska föräldern samarbetar inte. Han eller hon motarbetar. Även om barnet kommer i kläm så är det i hans eller hennes värld bättre att få rätt eller komma åt det man vill ha än att ge efter och släppa taget om sitt eget ego. En sak som den narcissistiska föräldern ofta gör är att han eller hon efterlyser ”flexibilitet” hos den andre föräldern. Det kan exemplevis handla om att den narcissistiska föräldern vill att barnet oplanerat ska kunna komma till honom eller henne för att fira en släktings födelsedag. Om man som förälder säger nej till den narcissistiska förälderns krav beskylls man för att vara oflexibel eller omöjlig att ha att göra med. Varför? Vad händer? Och hur kan man förhålla sig?

Det den narcissistiska föräldern egentligen menar med flexibilitet är ”ge mig fritt spelutrymme”. Det här fria spelutrymmet är ofta på beskattad av ditt och barnets frihet. Han eller hon vill ha svängdörrar, kunna ändra barnets schema och överenskomna planer som det behagar honom eller henne. Du och barnet ska bara anpassa er, vad ni tycker, vill och känner är underordnat hans eller hennes önskan och vilja. Narcissisten anser sig ju stå över uppgörelser, avtal och alla typer av regler. Det som gäller alla andra bekommer inte honom/henne själv. Genom att utpeka den andra föräldern som rigid och oflexibel när han eller hon säger nej till ställda krav försöker narcissisten få honom eller henne att ändra sitt beteende. Och om inte det lyckas så i alla fall lägga skulden för att det obefintliga samarbetet på den sidan av föräldraskapet.

Som barnets trygga förälder blir det ofta knepigt. Man kan känna tvivel. Är det jag som är oflexibel och ”fyrkantig”? Är de här kraven verkligen så ”farliga”? Jag kanske överdriver. Med en omgivning som utgår från att man befinner sig i en ”vanlig” relation mellan två vuxna kan det också tolkas precis så. Som att man är rigid och oförmögen att själv se till barnets bästa när man nekar de enklaste av krav. Du som delar föräldraskap med en narcissist behöver lita på att du själv vet bäst när det går att avvika från överenskommelser och inte i den här relationen. Du befinner dig ju inte i en ”vanlig” relation. Alltså en relation där ge och ta väger jämnt. Med vetskap om att det narcissisten krav egentligen handlar om är att han eller hon ska ha fritt spelutrymme på bekostnad av din och barnets frihet kan du vila i ditt beslut att säga nej och sätta gränser.

När man delar föräldraskap med en narcissist kan det vara avgörande att sätta upp de här gränserna för att skydda sig själv och barnet. Det kan vara enda sättet att skapa en frizon för sig själv och barnet där man, åtminstone så länge barnet är hos en, kan freda sig från den galenskap som narcissisten annars bidrar med i tillvaron. Att vara fyrkantig och ”oflexibel” kan alltså vara väldigt klokt. Det är den variant av ”Grey rock metoden” du som delar föräldraskap med en narcissist kan ta till. ”Grey rock” metoden går ut på att du är trist som en gråsten så fort du och narcissisten samverkar. Förhoppningen är att narcissisten tröttnar och går vidare i sin jakt på energitillförsel. I det här fallet kan din fyrkantighet och oförmåga att ”bjuda på” fritt spelutrymme förhoppningsvis leda till att narcissistens försök att kontrollera dig och barnet minskar i mängd.

Reklam och samarbete för egna produkter

I boken ”Perfekt på ytan defekt inuti” får du som vill lära dig mer om hur narcissister fungerar samt får många tips, råd och verktyg för hur du kan hantera en relation med en narcissist. Just nu har Bokus kampanj på boken och erbjuder ett förmånligt pris, missa inte det! https://www.bokus.com/cgi-bin/product_search.cgi?ac_used=yes&search_word=perfekt+p%E5+ytan+defekt+inuti+%3A+hantera+vardag+och+familjeliv+med+en+narcissist