Ta hjälp av mindfulness vid stressande situationer

När narcissisten stormar är det nästan omöjligt att inte bli stressad. Dels är det den effekten de vill åt. Bryta ned vårt försvar. Få oss att säga, bete oss som de vill eller se saker på samma sätt som de gör. För narcissisten är världen svart eller vit. Att säga emot, ställa krav eller sätta gränser är för narcissisten likställt med att du är emot honom. Det finns inga gråzoner. Inget ”vi har alla rätt till vår åsikt” visst, en del narcissister kanske kan säga det men i nästa mening eller handling visar att det inte var vad han menade alls. Det finns bara ett rätt (hans) och det finns bara en som har rätt att ändra sig (gissa vem). Narcissisten kan behandla fakta som spekulationer, åsikter och tvetydiga påståenden och sen vända på steken och framställa de egna påståendena som rena rama fakta. Åter igen, att göra dig är förvirrad på det här viset och är något av ett signum för narcissisten. Håll huvudet kallt. Lyssna noga på vad som sägs. Fyll inte själv i outtalade meningar eller gör egna välmeningstolkningar av det han säger. Vilka värderingar ligger bakom hans uttalanden? Vilken syn på världen speglas i det han säger? Matcha det dom sägs med vad som görs. Ställ dig fråga om det går ihop. Lever narcissisten som han lär? Eller är reglerna till för alla andra utom han själv?

Så om vi backar bandet. Du har en annan åsikt en narcissisten och har framfört den. Narcissistens vrede är omedelbar och han står och gormar åt dig, fryser ut dig eller whatever manipulationsteknik han för tillfället anser passar för tillfället för att bryta ned ditt försvar. Kaninhjärtat bultar hårt i bröstet, munnen klistrar igen och i reptilhjärnan hotad att slås på vilken sekund som helst. Det här är obehagligt. Nästan outhärdligt. Du skulle nästan kunna göra vad som helst, lova vad narcissisten än vill, säga vad han vill – bara han lugnar ner sig och slutar med det han håller på med. Du vet ju så väl vad det är narcissisten vill. Det känns som att du kan läsa hans tankar. Eller i alla fall en del av hans tankar, kanske inte varför han gör såhär eller hur han funkar kanske men du vet vad han vill att du ska göra/bete dig/vad du ska ändra dig på. Det är han antingen väldigt tydlig med eller så har du lärt dig med tiden.

Men den här gången vill du inte ge efter. Den här gången har du tänkt igenom vad du vill ha fram. Det är viktigt för dig. Du kan inte göra våld på dig själv och vika dig en gång till i frågan.

Det första du behöver göra är claim your space. Alltså öka avståndet till narcissisten. Fysiskt men också psykiskt. Att föredra är att avbryta diskussionen. Säg din ståndpunkt klart och tydligt och avsluta med att säga att stämningen är alldeles för upprörd för att ni ska komma vidare i ytterligare diskussioner så därför kommer du gå. Ibland går inte det här. Det finns även en lärdom i detta, planera samtal om känsliga ämnen med narcissisten, se inlägget om att planera känsliga diskussionsämnen med narcissisten. Säkerställ att det finns flyktvägar, andra personer närvarande eller ta det över telefon osv. En bilresa där narcissisten sitter och kör är inte den bästa av tillfällen t ex att hamna i osämja. Lättare sagt än gjort, jag vet, narcissisten kan lika gärna vara den som tar upp ett känsligt ämne.

Så låt oss säga att du har lyckats avbryta den här diskussionen. Bra jobbat! Tankarna far osorterat i skallen på dig och du mår illa av den obehagliga stämningen som du blev utsatt för. Fullt förståligt.

Det är i de tillfällena jag brukar använda mig av ett verktyg som man använder sig av i Mindfulness kallat SOAS.

På mindfulnesscenters hemsida kan man läsa följande om verktyget:

http://mindfulnesscenterblogg.se/mindfulness/hantera-onodig-stress-med-soas/

SOAS står för:

# Stanna upp! Sitt eller stå still. Ta kontakt med andningsankaret (eller ta tre djupa andetag)

# Observera vad som pågår i dig – spänningar i kroppen , känslor, stresstankar om vad som sker NU och vad som eventuellt kan ske sedan – tills du

# Accepterar situationen som den är. För verkligheten är som den är!

# Välj sedan om du ska Svara – på något ändamålsenligt sätt eller om du ska

# Släppa taget – och låta det som är bara vara en stund om det är möjligt.

Pröva gärna SOAS nästa gång du känner dig stressad. Se vad du upptäcker!