Dags att fimpa din energitjuv till kompis!

Har du en vän som tar mer energi än vad hon ger? Är denne någon som alltid sätter sig själv först? Någon som pratar på om sig själv utan att ge dig plats i samtalet? Någon som tar för sig på bekostnad av dig i olika sammanhang? Någon som missbrukar förtroenden och kan använda det du sagt emot dig? Någon som är avundsjuk och har svårt att glädjas med dig? Någon som inte tycks känna dig och gång efter annan går över dina gränser?

Hur känns det när du umgås med den här personen? Är du glad, nyfiken, intresserad och avslappnad? Eller är du spänd, orolig för vad som kommer härnäst och vaktar dina ord? I så fall behöver du få bekräftat att god vänskap inte ska se ut så.

Det är något av en tabu att avsluta en vänskap. Speciellt om vänskapen inleddes långt tillbaka i tiden. Det är som att ju äldre en vänskap är desto högre upp klassas den i andras ögon. Som om det vore likställt med att gammal vänskap är av god kvalité. Borde det inte vara hur vänskapen ser ut, hur den får oss att må som räknas?

Såklart att det borde. Precis som i alla relationer så kan inte ett förtroende som ges vara ett livslångt kontrakt. Om en person för 15 år sedan gjorde något gott för dig men däremellan får dig att må som satan i gatan då är det dags att stänga öronen för eventuella välmenande råd och revidera er vänskap. Vad bygger den? Bygger den på gamla meriter? Tillförs det någon ny energi in i relationen?

Varför inte göra en plus och en minuslista?

Titta på din lista i handen. Du har tre val i det här läget.

Lämna relationen, försöka få en ändring till stånd eller göra ingenting.

Om du tror att din vän är oförmögen till förändring och du har kommit fram till att du faktiskt inte mår bra av relationen – kom ihåg du har rätt till dina känslor – då är lämna relationen det logiska alternativet. Skaffa gärna ett bollplank, någon som tar dina känslor på allvar. Planera hur du kan avsluta relationen på bästa möjliga sätt för alla inblandade. Om din vän är narcissistisk lagd kommer du behöva vara tydlig, det går att vara det utan att bli plump. Jag-budskap är alltid bra. Berätta hur du känner, mår och upplever. Din narcissistiska vän kommer inte förstå men det spelar ingen roll, det är inte målet här. Målet är att avsluta relationen. Att säga nej till den gör att du har mer tid och energi att säga ja till andra relationer – ömsesidiga relationer.

Om du tror att din vän kan förändras eller verkligen vill ge det en chans. Då behöver du planera för ett samtal med din vän. Samma sak här, jag-budskap är bra. Berätta hur du känner, mår och upplever.

Och om du väljer att göra ingenting…

Tja, då händer heller ingenting.