Varför du förklarar dig blå för narcissisten och varför du bör sluta med det

Om du har en relation med en narcissist så vet du mycket väl vad jag pratar om när jag säger att man kan förklara sig blå och ändå inte nå fram till en lösning. En diskussion med en narcissist kan handla om de mest banala saker och pågå i timmar. Är narcissisten på det humöret kommer han att tolka ditt leende som ett hånflin, din utsträckta hand som en gliring och din fråga som ett ifrågasättande av hans kompetens. Är han på det andra humöret, glad, så kommer han förvänta sig att du också ska vara på sprudlande humör. Detta skapar förstås en extrem förvirring, frustration och känsla av hopplöst hos dig – vad du än säger eller gör så når du ju inte fram. Narcissisten tycks vara outtröttlig medan du dräneras på all energi.

Såtillvida du inte älskar att ha en fyra timmar lång diskussion om hur ditt val att gå ut och äta middag med en väninna en torsdagskväll är bevis för att du inte älskar din partner så är frågan varför du inte når fram förstås högst relevant.

Narcissistens närstående hamnar ofta i fällan av att förklara sig. Man vänder ut och in på sig själv och vill reda ut missförstånd. För uppenbarligen har det skett ett missförstånd. Du log av välmening och inte hånfullt. Du älskar din partner men likaväl ville du träffa väninnan du inte träffat på länge. Det var av välmening du frågade om han ville ha hjälp. Och så vidare… Det är väldigt lätt hänt och inte särskilt konstigt att man försöker reda ut saker. Tvärtom är det logiskt. För vuxna människor är det ju den rationella saken att göra om det har uppstått missförstånd – att med hjälp av kommunikation försöka komma fram till en slutsats,.

Men det här gäller inte när det kommer till narcissisten.

Varför det?

Det har nämligen inte skett något missförstånd mellan dig och narcissisten. Den här diskussionen handlar inte om dig. Det handlar om narcissisten och det är inuti narcissisten missförståndet ligger.

Narcissisten upplever världen väldigt annorlunda än andra, icke narcissister, upplever den. Narcissisten styrs av känslor och tar sina känslor för fakta. Vi andra blir förvisso såklart påverkade av vårt känsloliv men de flesta av oss vet att känslor kan vara irrationella och förvilla oss till tankefel. Vi förstår med hjälp av intelligens och logik att det vi känner inte alltid speglar sanningen. Det här förstår inte narcissisten. Han uppfattar det precis tvärtom. Om narcissisten känner något då är det sant. Narcissisten är emotionellt omogen och saknar verktygen för att se bakom vad känslan säger. Narcissisten projicerar sina känslor och vrider och vänder på saker tills det passar in i hans världsbild och matchar hur han känner sig.

Inuti narcissisten bor en extremt osäker person fylld av skamkänslor så svåra att han inte kan uthärda dem. Den här osäkra personens röst har fyllts hans inre i hela hans liv och talat om för honom vilken oduglig och vedervärdig person han är. För att uthärda skammen har narcissisten skapat ett falskt jag som är den raka motsatsen till allt vad den här lilla osäkra personen säger honom. Men narcissisten blir dömd att för evigt leta efter bevis för att den här lilla rösten i hans inre har fel. Det här gör att narcissisten söker konflikten och medvetet provocerar fram den här typen av ändlösa, tröstlösa diskussioner. Det ger narcissisten utlopp för det tryck som hans inre känslor ständigt utsätter honom för. Han vill att skylla på dig. För om det inte är dig det är fel på vem ska han då skylla alla problem på? Knappast sig själv. För narcissisten är det en fråga om liv eller död (själslig sådan) att vakta den här skammen och bevara bilden av sitt falska jag.

Så det som hände när narcissisten drog in dig i en diskussion var att narcissisten reagerade på sina inre känslor och skyllde det på dig.

Med andra ord, det är verkligen lönlöst att ge sig in i en diskussion med en narcissist. Hur lockande det än är eller svårt det än är att motstå så kommer du aldrig lycks peka ut det uppenbara för narcissisten. Han uppfattar inte världen på samma sätt som dig och han liv (själsliga) hänger på att bevara sin världsbild.

Så nästa gång narcissisten försöker locka in dig på avigvägar, det är de experter på, se till att hålla dig på huvudgatan – alltså till ämnet. Säg artigt men bestämt jag håller inte med dig men du har rätt till din åsikt. Att argumentera emot eller fortsätta förklara dig göder nämligen bara det sjuka beteendet.