Narcissistens manipulationstekniker: återgäldningsprincipen

Narcissister använder sig av olika typer av manipulationstekniker för att få omgivningen att dansa efter deras pipa. En av dem kallas för återgäldningsprincipen och handlar om att narcissisten ger dig något, ofta något litet, i syfte att få något, ofta något mycket större, i retur av dig.

Återgäldningsprincipen är en effektiv manipulationsteknik som spelar på dina känslor av att vilja återgälda en gåva. Eller det dåliga samvetet där du känner dig ”skyldig” att ge något i gengäld för att ha tagit emot något. Att ge och ta och stötta varandra är själva kittet i alla mellanmänskliga relationer. Av en eller flera anledningar kan balansen i en relation vara satt ur spel under en period som när t ex när någon är sjuk, i sorg eller befinner sig i kris. Det är heller inget konstigt att man i relationer ibland ger mer än vad man får tillbaka. Men när det kommer till narcissisten så är beteendet mer utstuderat än så. Narcissisten använder manipulationstekniken återgäldningsprincipen för att sko sig och vinna fördelar – på din bekostnad och han sätter det i system.

Har man svårt att sätta gränser för sig själv, har lätt att ge upp sig själv för andra och är hjälpsam av sin natur är man ett tacksamt offer för narcissisten att sätta manipulationstekniken i spel.

Det mest klassiska exemplet på återgäldningsprincipen är väl en ung kvinna på en bar som tar emot en drink av en betydligt äldre men vältalig och trevlig man. När han senare på kvällen gör närmanden tar hon på sig skulden för det inträffade eftersom hon känner sig skyldig för att ha misslett honom genom att ta emot drinken.

Men betänk att det finns många andra situationer då en gåva förväntas ge återbäring från givarens håll.

Det kan vara kollegan på jobbet som uppvaktar dig med blommor på din födelsedag och dagen därpå vill ha hjälp med jobbhögarna på sitt skrivbord. Medan du arbetar övertid för att få undan hennes jobb, som du tog för givet att ni skulle hjälpas åt med, lämnar hon dig i sticket.

Motgiftet mot manipulationstekniken är att lära sig sätta gränser för sig själv. Att vara hjälpsam men det är inte likställt med att vara godtrogen och naiv. När vargen knackar på din dörr iklädd fårakläder gäller det att kunna se igenom förklädnaden. En annan viktig förmåga att utveckla är att särskilja på äpplen och päron. Bara för att du får en blomsterbukett på din födelsedag betyder inte det att du måste jobba övertid. Det ena har inte med det andra att göra. Våga ställ frågor. Våga säg ifrån när det inte känns bra.

Lyssna på magkänslan. Om det känns fel så är det förmodligen fel.