Vad har narcissister, grevéostar och blåmögelostar gemensamt?

Narcissisten kan vara precis vem som helst. Det kan vara kassörskan på Ica, styrelseordförande i bostadsrättsföreningen eller din egen pappa. Narcissister finns i alla skepnader. Känns det förvirrande? Svårt att se kopplingen mellan ordföranden i bostadsrättsföreningen och din pappa? Den ene kanske har storslagna tankar om sig själv som ligger långt ifrån verkligheten och den andra kanske skrämmer dig till lydnad och tystnad. Stor skillnad i beteende och ändå bekräftar din terapeut att bägge beter sig starkt narcissistiskt. Hur hänger det här ihop när de två skiljer sig så mycket åt?

Om du för ett ögonblick föreställer dig en ost. Det låter kanske konstigt men följ med mig i det här tankespåret en liten stund så får vi se om vi hittar varandra mot slutet igen. Så tänk dig alltså en ost. Låt säga en grevé. Full av håligheter och med sin alldeles karakteristiska lukt av gammal gympasal (ja, ledsen om vår smak går isär här men jag tycker inte den luktar så gott). Tänker du på en grevé? Bra. Nu tänker du istället på en blåmögelost. En gorgonzola. Den är krämig, rinnig och full med blågröna stänk och prickar. Den luktar annorlunda jämfört med grevén. Lukten av något källaraktigt härsket tar rummet i besittning. Två helt skilda ostar. Var och en med sin egen alldeles karaktäristiska konsistens, smak och lukt eller hur? Ändå är bägge två ostar. Den generella definitionerna av en ost är paraplyet som hålls över alla de olika sorters ostar som finns därute i världen.

På samma sätt fungerar det med narcissister. Du har kanske efter år i terapi lyckats ringa in att din pappa är starkt narcissistisk och att ditt eget mönster i relation till honom är att tystna och göra som han säger. Allt för att inte väcka hans vrede. När du sen tillträder som suppleant i bostadsrättsföreningen och känner dig förvirrad över hur benägen du är att hålla med i frågor du inte ens sympatiserar med när det kommer till den skrytiga ordföranden som du egentligen ogillar – då är det kanske inte, trots slutsaten och erfarenheterna från relationen med din pappa, så lätt att ringa in att problematiken bottnar i osund narcissism hos ordföranden. Eller att du triggas av samma sorts mönster med den här personen som du gör med din pappa. Ordföranden och din pappa skiljer sig ju väsentligt åt både i beteende, utseende och värderingar. Precis som ostarna som skiljde sig i konsistens, smak och lukt men ändå bägge var ostar så pratar vi här om två narcissister men med olika attribut.

Narcissister kommer som sagt i alla möjliga upptänkliga skepnader och hur de utövar den osunda narcissismen, alltså deras beteende, skiljer sig åt. Vad narcissister däremot har gemensamt är deras övergripande problematik; empatilösheten, storhetsvansinnet (öppet eller dolt), hyperkänsligheten för fel och den upplevda känslan av att berättigande. (För en recap se: https://giftigarelationer.com/2017/11/09/kriterier-for-diagnosen-narcissistisk-personlighetsstorning-enligt-dsm-5 ) Narcissistens relationer är en dans vars rörelsemönster blir förutsägbar när du väl fått syn på den. Den generella definitionerna av narcissism är paraplyet som hålls över alla de olika varianter av narcissister som finns därute i världen.

Jag hoppas du och jag hittat varandra igen nu efter det här tankespåret som lite otippat nog, även för mig, passerade ostdisken.

För precis som en ost är en ost vare sig det är en grevé, gorgonzola eller chèvre så kan narcissisten alltså vara en kassörska på Ica, ordföranden i bostadsrättsföreningen eller din egen pappa.