Hemligheter, äggskal och roller i den narcissistiska familjen

I den narcissistiska familjen finns det gott om hemligheter. De barn som växer upp i de här familjerna får med sig budskapet hemifrån att de ska täcka upp för föräldrarna. Alla medel är tillåtna för att bevara familjens hemligheter. Den största hemligheten av dem alla och som alla narcissistiska familjer delar är att föräldrarna inte tillgodoser barnens behov.

Varje familj har också sina egna små uppsättningar av ”hemligheter”. I en kanske det är att akta sig för att säga till pappa att mamma träffat en viss väninna – för då blir han arg. I en annan kanske det är att man inte får vara glad i närheten av mamma – för då exploderar hon. I en tredje kanske man förväntas ljuga om att pappa jobbar med något annat än vad han egentligen gör för att det är finare – annars bestraffar han dig med isande tystnad.

”Det där pratar vi inte om” ämnen finns det alltså gott om i den narcissistiska familjen.

I familjen vet också alla att spela sin givna roll. Det är nämligen inte bara ämnen som är känsliga i den här familjen. Även roller är cementerade. När pappa gör si ska mamma göra så för annars….

I den narcissistiska tassar alla på äggskal för att inte kliva utanför sina givna befogenheter eller råka avslöja en hemlighet.