Om förhållandet till narcissisten hade ett konto

Om vi tänker oss att varje relation har ett gemensamt konto så skulle man i en välfungerande relation turas om att göra insättningar och uttag på det kontot. Kontoutdraget för kontoinnehavarna i en sund relation skulle bli relativt förutsägbar och jämn. Ibland kanske det händer något i den enes liv så balanserna ligger lite på plus eller minus åt endera håll men sett till det stora hela skulle det inte sticka ut nämnvärt vem av kontoinnehavarna som gör insättningar och uttag.

I relation med den narcissistiska personen däremot övertrasseras kontot gång efter annan på den andres bekostnad. Narcissisten gör stora uttag utan att sätta tillbaka något. Det är samma visa om och om igen.

Förtroendekapitalet för den narcissistiska personen körs förvisso till botten när siffrorna börjar lyser röda men checkkrediten är inte stängd än. Det finns ju alltid förklaringar till varför kontot övertrasseras. Visst händer det också någon gång då och då att en liten insättning görs till den andres innehavarens fördel men rapporterna kommer strax att visa att det finns en förutsägbarhet i mönstret. De största uttagen föregås alltid av en liten insättning. Analytikerna menar på att det aldrig slår fel.

Den ene suckar och jobbar på för två för att få finanserna att gå runt. Denne tänker att den andra personen någon gång ska se hur mycket kamp det är för att få ihop ekvationen i den här relationen men nej, uttagen bara fortsätter. Dessutom beter sig den andra som om den är rik. Som om kontot innehöll oändliga tillgångar som aldrig skulle kunna ta slut. När stängs kontor ner då? När den ene tröttnar och avslutar kontot eller den andre försöker göra ett uttag men får avslag.

Så här skulle det se ut om relationen med en narcissist hade formen av ett gemensamt konto. Nu finns det inga kontoutdrag, rapporter eller analytiker som kan ta ut data och visa siffror svart på vitt hur mycket du ger och hur mycket du får tillbaka i din relation. Jag tror ändå du är medveten om du har en relation där du ger och ger men får väldigt lite tillbaka. Det är ett av de mest grundläggande kännetecknen för en narcissistisk person – de tar mer än vad det ger i relationer.

Stäng ner det gemensamma kontot illa kvickt om du märker att en person börjat utnyttja dig. Låt dig inte luras av de små insättningarna. Efter varje insättning är ett stort uttag att vänta. Sätt gränser. Kräv ”gemensam ekonomi” och gemensamt ansvar för ”finanserna” inte bara när det kommer till hushållskassan. Och tänk på att förtroendekapital inte är statiskt. Det måste ständigt utvärderas i relationer.