5 tecken på att du är i dåligt sällskap

Jag är hellre ensam än i dåligt sällskap brukar en vän säga. Jag kan bara hålla med min vän men det fanns en tid i mitt liv där jag inte kände så. En tid då det kändes som om marken under mina fötter skulle rämna om jag blev bortvald och att jag själv var en svikare om jag valde bort någon. Det här gjorde att jag var del av och underhöll relationer som såhär i efterhand klart tog mer än de gav.

Här är fem tecken på att du befinner dig i dåligt sällskap:

1. Du är ingen speciell för den här personen. Du har dina misstankar att den här personen lika gärna skulle kunna hänga med en främling som med dig – så länge den främlingen skulle lyssna och ge av sin energi till den här personen så skulle vem som helst duga.

2. Trots att ni känt varandra länge tycks den här personen inte känna dig. Du blir tillfrågad att följa med på saker som du inte gillar. Du får presenter som är så långt ifrån dig som man bara kan komma. Du får förfrågningar som gör dig obekväm. Det här händer gång efter annan. Spelar ingen roll att du berättat vad du tycker om eller inte tycker om och att personen ifråga borde veta. Det du säger, gör och känner når uppenbarligen inte fram till den här personen.

3. Personen i fråga gör dig obekväm. Du känner dig hela tiden på helspänn med den här personen. Kanske måste du skriva upp på en lapp vad du ska säga innan du ringer upp den här personen. Eller du kanske får sitta och fundera på vilket ämne du ska prata om härnäst medan ni samtalar. Du föredrar att fokus ligger på den här personen och väldigt lite på dig. Det är helt enkelt något som skorrar här.

4. Personen ifrågasätter dina känslor och upplevelser utan respekt för dig. Det är klappa med ena handen och slå med den andra med den här personen.

5. Personen i fråga blir sur när du säger nej eller avböjer dennes förfrågningar.

Det behöver inte handla om att personen framför dig är narcissist men likväl kan du vara i fel sällskap. Kom ihåg att du faktiskt har ett val och valet kan mycket väl vara hellre ensam än i dåligt sällskap. När vi släpper en dålig relation frigör vi tid för att vara tillgängliga och öppna för en ny relation som förhoppningsvis passar oss bättre.