Den deprimerade narcissisten

Den klassiska bilden av narcissisten är det uppblåsta egot personifierat men det finns en annan sida som man kanske inte pratar lika mycket om. Den deprimerade narcissisten.

Narcissisten pendlar ofta mellan de här två motsatserna, jag har skrivit om dem i ett tidigare inlägg: https://giftigarelationer.com/2017/11/08/narcissistens-tva-faser-uppblast-eller-punkterad/

Den låga, deprimerade sidan av narcissisten pratas det inte lika mycket om som den självgoda ”dunka sig på bröstet” sidan av narcissisten. Hur kan den deprimerade (urblåsta) narcissisten bete sig? Här följer några exempel:

  • Ser till att skapa gräl, hetsiga diskussioner eller ändlösa och menlösa argumentationer (projicerar sina känslor på sin omgivning)
  • Drar sig undan omvärlden och är allmänt låg och nedtonad
  • Mer krävande än vanligt. Kan yttra sig i ökat kontrollbehov eller mer kärlekskrank än annars (behöver dina ömhetsbetygelser och din tröst)
  • Kan vara mer öppet svag än annars alternativt mer aggressiv och sur än vanligt

I det här skedet kan narcissisten visa en spricka i fasaden. Partnern får en glimt av att personen där bakom inte är så stor som han tror utan egentligen ganska liten inuti. Det här kan förstås väcka medkänsla och sympati men förr eller senare börjar en ny fas för narcissisten; nya drömmar, nya planer, en ny partner eller ett nytt projekt på jobbet väcker liv i den låga narcissistens. Egot börjar växa sig stort igen. Storslagna planer där han får spela huvudrollen börjar ta fart. Borta är snart den kärlekskranke, behövande personen och alter egot som domderar, vet bäst och är störst, bäst och vackrast är snart åter på plats.

En reaktion på ”Den deprimerade narcissisten

Kommentarer är stängda.