Livet är en tävling för narcissisten

Spegel, spegel på väggen där, säg mig vem som vackrast i landet är?

Narcissister tävlar om allt. Vem som är störst, bäst och vackrast. Vem som vet mest, kan mest och har mest rätt. Vem som har störst hus, mest pengar och störst inflytande. Vem som åstadkommit mest, känner flest människor eller fått flest likes på sociala medier. Narcissister kan tävla om allt. Till och med vem som är mest sjukast eller vem det är mest synd om. Tävlingar pågår in absurdum.

Även när narcissisten själv har tillräckligt med insikt för att förstå att han eller hon inte är vackrast, smartast eller är den som har mest pengar så hittar narcissisten andra sätt att tävla på. Han eller hon vrider helt sonika verkligheten några varv tills två helt ojämförbara parter ändå tävlar mot varandra. Hur då? Genom att degradera och underminera den andre personen tills de hamnar på samma nivå. Den vackra har i alla fall inte lika fin bil som narcissisten. Den smarte har i alla fall en ful fru till skillnad från narcissisten vars fru en gång i tiden var klassens snyggaste. Den välbärgade har i alla fall inga barn, narcissisten har två.

En annan strategi narcissisten kan ta är att hålla sig väl med den person som i narcissistens tycke har ett övertag. Det här ökar i narcissistens värld den egna statusen. Genom att hålla sig nära hoppas narcissisten att en del av glansen ska spilla över på honom. Det blir ett sorts kärlek-hat förhållande där avundsjukan ständigt pyr i bakgrunden. Narcissisten vill egentligen inte den andra väl – han eller hon vill bara ha det den personen har och som narcissisten saknar.

Livet är en tävling för narcissisten.