Följ inte med den fula gubben som lockar med godis

Tänk dig att du är på väg efter en dag på jobbet. Du går längs med huvudstråket som leder fram till din gata. Fåglarna kvittrar, den knoppande växtligheten sträcker sig upp mot den bleka vårsolen som ännu skiner. Du ser fram emot att komma hem. Kanske skulle du ta och plocka fram utemöblerna till balkongen när du kommer hem tänker du. Då ser du något i ögonvrån som fångar din uppmärksamhet. Det står en gubbe i en glänta. Ful som stryk är han och han håller i en stor klubba i regnbågens alla färger. Den fula gubben pekar på klubban och vinkar på dig att du ska komma till honom.

Men hallå stopp där! Vilken larvig historia – det vet väl alla att man inte ska följa med fula gubbar som lockar med godis? Jo det har nog inte undgått någon att det hör till en av de saker man bör undvika.

Men tänk om huvudgatan som leder hem är ett samtal istället. Ett samtal vars syfte är att leda hem till en lösning. Då skulle narcissisten vara den fula gubben som med alla sorters fultrick står i gläntan och försöker locka dig in på ett sidospår. Narcissisten vill nämligen inte att samtalet ska komma hem och nå en lösning, inte om det bränns till hans nackdel. När samtalet bränns kastar sig narcissisten ut i sidospår och försöker få dig med sig. Alla medel är tillåtna. Kränka, ljuga och förtala. Då gäller det att hålla huvudet kallt och tungan rätt i munnen. Klubban kanske ser god ut men du kommer ångra dig om du går över gatan och följer med den fula gubben in på ett sidospår. Spela döv och stum inför gubbens erbjudanden. Håll dig till huvudgatan som leder hem och led konsekvent tillbaka samtalet till sakfrågan.

Se till att komma hem tryggt – i verkliga livet och i samtal med narcissister.