Den dysfunktionella dansen sedd utifrån

Du är på besök hemma hos din nya väninna Ulrika när hennes kille Erik kommer hem. Erik kommer in i köket där ni sitter och dricker te. Han hälsar kort på dig och vänder sig sen direkt till Ulrika.

”Jag har inte ätit middag” säger Erik och lämnar sen rummet.

Ulrika far upp från stolen och börjar plocka fram ingredienser i kylskåpet till vad du förstår ska bli Eriks middag. Du iakttar Ulrikas ryggtavla. Den rör sig i takt med att hon hackar grönsaker. Du tänker att det är lustigt. Ni var ju mitt uppe i ett förtroligt samtal. Vad var det som var så bråttom med att Erik inte har ätit middag? Kan han inte laga sin mat själv eller gå och kolla vad som finns i kylskåpet som man brukar göra?

”Vad tycker du om att Frank blivit chef för administrationen då”? frågar du ryggtavlan där vid spisen som far fram och tillbaka. Skåpluckor öppnas och stängs och fler ingredienser kommer fram.

”Ehh, jo men det är väl bra”. Ulrika diskar upp stekpannan i diskhon. ”Eller va, har Filip blivit chef”?

Hon har uppenbarligen inte hört vad du sagt. Du ursäktar dig. Säger att du är trött och avrundar kvällen.

På vägen hem funderar du. Vad var det som hände? Varför blev stämningen så märklig när Erik kom hem? Varför släppte Ulrika bara allt för att laga mat till honom. Allt han sa var ju bara att han inte ätit middag. Inte att hon skulle laga maten åt honom. Ändå var det det hon började göra. Märkligt tänker du.

Ja, märkligt. Du känner inte Erik och du känner ännu inte Ulrika så bra men du har just bevittnat den dysfunktionella dansen utifrån.

Erik sa något. Det du hörde var:

”Jag har inte ätit middag”.

Det Ulrika hörde var:

”Jag är hungrig, jag vill att du lagar mat åt mig nu”.

Så funkar kommunikationen i relationen med narcissisten. Narcissisten säger något och partnern fyller ut, tolkar och gissar vad narcissisten vill ska hända härnäst. I den dysfunktionella relationen tar man inte ansvar för sina egna behov. Narcissisten förväntar sig att andra ska tolka och förstå hans outtalade behov – och om de behoven missförstås har narcissisten full rätt att bli arg och straffa ut partnern. Utfrysning, vredesutbrott, spydiga kommentarer står då på menyn. Partnern blir till slut så van att göra avkall på sina egna behov att det blir svårt att ens veta vilka behov man faktiskt har. De egna behoven tas inte på allvar.

Du går hemåt. En kylig vind letar sig in under din jacka och du fryser till. Du känner inte Erik och ännu inte Ulrika så bra men det var något med deras dynamik som inte stämde. Du vet bara inte vad.